Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cooperativa de Energie: cum poți deveni investitor în energie verde

cooperativa_energie_investitor_energie_verde.jpg

Potențialul de energie din surse regenerabile este ridicat în România, potrivit experților (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Potențialul de energie din surse regenerabile este ridicat în România, potrivit experților (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Prima cooperativă de energie verde din România încearcă să-și facă loc pe piața de profil. Oamenii sunt invitați să devină membri și să cotizeze, după modelul altor țări din Europa, unde există circa 1.500 de asemenea structuri. Cooperativa de Energie este un start-up lansat în noiembrie 2019.

Dinu Drog este membru fondator al Cooperativei de Energie. El explică la RFI cum ar urma să funcționeze întregul mecanism: ”Cooperativa de Energie va cumpăra un furnizor existent de energie, iar achiziția se finanțează prin contribuția membrilor cooperatori, care împrumută cooperativa cu o sumă de bani, minimum fiind 500 de lei și primesc în schimb o dobândă”.

”Noi copiem un model european. Avem printre noi unul dintre fondatorii celei mai mari cooperative din Spania, Som Energia. Ea a fost lansată acum 12 ani și între timp a ajuns la o cotă importantă de piață în Spania. Peisajul pieței de energie și în România seamănă cumva cu Spania de acum zece ani, s-a liberalizat total piața și din ce în ce mai multă lume dorește o schimbare, dorește să consume energie verde și în același timp să aibă și o voce în interiorul organizației în care este acționar”, spune reprezentantul Cooperativei de Energie.