Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Se lansează "Vinerea, Verde", ziua fără mașină proprie

Ministerul Mediului lansează campania ''Vinerea Verde'', o iniţiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe. Ținta este ca până la sfârşitul anului, cel puţin unul din patru angajaţi să vină la serviciu, în ultima zi lucrătoare a săptămânii, pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun.

Sub sloganul "STOP! Azi maşina stă pe loc!", campania este menită să încurajeaze utilizarea transportului alternativ de către angajaţii din instituţiile publice în scopul reducerii poluării şi, implicit, a emisiilor de carbon.

"Vinerea Verde" îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

Această iniţiativă este o invitaţie la mişcare pentru angajaţii instituţiilor publice, dar şi pentru cei din mediul privat.

"Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi de celelalte instituţii. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică. Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici", a declarat Barna Tanczos.

Primăria Iaşi a anunțat că aderă la proiectul ”Vinerea Verde” iniţiat de Ministerul Mediului şi anunţă că parcările municipalităţii vor fi închise vineri, 12 martie, pentru maşinile angajaţilor, care vor fi astfel încurajaţi să folosească mijloacele de transport în comun când vin la muncă.

”Vineri, 12 martie, parcările care aparţin de Primăria Municipiului Iaşi şi institAuţiile subordonate vor fi închise pentru autovehiculele angajaţilor, care vor fi încurajaţi să folosească mijloace de transport ecologice spre şi de la locul de muncă. În funcţie de cum va fi primită această iniţiativă, programul ar putea fi extins în fiecare zi de vineri.

Sper ca această măsură să fie un exemplu pentru toţi membrii comunităţii, un model de urmat şi de alte instituţii, astfel încât efortul de limitare a emisiilor nocive pentru mediu să devină o obişnuinţă firească pentru toată lumea”, a declarat primarul Iaşiului, Mihai Chirica, citat de News.ro.