Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Mediului la RFI: ”Vom veni cu soluții pentru bicicliști”. Ce spune despre interzicerea mașinii duminica?

Tanczos Barna, la metrou, pe drum spre Ministerul Mediului, în Vinerea Verde (Sursa foto: Facebook/Ministerul Mediului)

Ministrul Mediului vrea să stimuleze deplasarea cu bicicleta sau cu trotineta electrică. Tanczos Barna declară la RFI că are în vedere un asemenea proiect și spune că programul Vinerea Verde poate fi privit ca un prim pas în acest sens.

Ministrul Mediului îi îndeamnă prin campania Vinerea Verde pe angajații de la stat și nu numai să meargă la serviciu în ultima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, fără mașina personală, ci cu transportul în comun sau cu bicicleta.

Mai mulți miniștri și chiar premierul Florin Cîțu au venit vineri la birou cu metroul, cu mașina electrică sau pe jos.

Tanczos Barna explică la RFI ce-și propune cu această campanie: ”Filosofia inițiativei pleacă de la exemplul arătat de instituțiile publice. Eu sunt convins de faptul că în tot ce înseamnă protecția mediului, instituțiile publice din România trebuie să dea un exemplu și în achiziții publice și în modul în care tratează problema deșeurilor în comunitate, în localitatea respectivă, trebuie să dea un exemplu și în ceea ce privește amenajarea parcărilor, instalarea acelor încărcătoare pentru mașini electrice și așa mai departe”.

Întrebat dacă i s-ar părea o idee bună ca marile orașe din România să interzică circulația cu mașina personală în anumite zile, ministrul Mediului a răspuns: ”Doar în cazul în care începem cu ziua de duminică. În nici un caz nu putem într-o Capitală cum este Bucureștiul sau nu putem într-un oraș mare să interzicem traficul auto într-o zi de lucru, dar duminica de ce nu? Măcar pe anumite regiuni, să înceapă cu două-trei cartiere, să înceapă cu centrul”.

Întrebat dacă are în vedere o regândire a programului Rabla, pentru a stimula și achiziția de biciclete electrice sau trotinete electrice, Tanczos Barna a răspuns: ”Am discutat despre acest aspect cu colegii mei, când am avut discuțiile pe bugetul AFM. Nu exclud această variantă. Trebuie să continuăm programele de succes pe care le avem și cu siguranță putem găsi soluții pentru a extinde și a avea un impact major, inclusiv pe această filieră sau acest palier de mersul cu bicicleta sau cu trotinetele electrice. Putem analiza și acele companii sau acele soluții care sunt generalizate deja în marile orașe ale lumii. Cu siguranță, vom veni cu soluții și pentru mersul cu bicicleta și cu trotineta”.