Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hong Kong: Imprimarea 3D, o șansă pentru refacerea recifelor de corali

corali1.png

Cercetătorii descoperă cu emoție o sepie care și-a depus oăle la adăpostul uneia din plăcile de teracotă obținute prin imprimare 3D
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Emoție sub apele de smarald din Hong Kong: oamenii de știință tocmai au descoperit o sepie care își protejează ouăle la adăpostul plăcilor imprimate 3D care ar trebui să ajute la refacerea fragilelor recife de corali.

Pentru acești cercetători-scafandri de la Universitatea din Hong Kong (HKU), prezența vieții sălbatice printre aceste plăci de teracotă depuse vara trecută confirmă teoria potrivit căreia cele mai noi tehnologii pot fi folosite eficient pentru protecția și regenerarea mediului.

„Imprimarea 3D ne permite să realizăm plăci personalizate pentru un anumit tip de ecosistem și cred că putem vedea adevăratul potențial al acestei tehnologii aici”, explică pentru AFP David Baker, profesor asociat la Școala de Științe Biologice de la HKU

Imaginea asociată în mod obișnuit cu orașul Hong Kong este cea a unei jungle urbane impregnate cu zgârie-nori, unul mai înalt decât altul.

Dar aceasta este doar una dintre realitățile unui teritoriu acoperit pe trei sferturi de parcuri naturale, munți și păduri, având ca fundal omniprezent apele Mării Chinei de Sud.

Unul dintre secretele cele mai bine păstrate ale fostei colonii britanice sunt cele câteva recife de corali.

Aproape 84 de specii de corali trăiesc în jurul Hong Kongului, o diversitate mai mare, potrivit oamenilor de știință, decât cea din Marea Caraibelor.

Revenirea la viață

Cele mai multe dintre ele se află în golfuri relativ protejate, departe de Delta râului Pearl în vest și de traficul maritim intens al acestuia.

Dar, la fel ca recifele afectate de încălzirea globală din întreaga lume, coralii din Hong Kong sunt într-o stare precară. De aici și mobilizarea biologilor marini din HKU.

Cercetătorii au început să așeze plăci mari imprimate 3D pe fundul apei, pentru a găzdui larvele de corali.

"Când am așezat plăcile, erau foarte puțini pești", a declarat pentru AFP cercetătătoarea Vriko Yu, în timpul unui recent tur de inspecție în micul golf din Hoi Ha Wan, un parc marin protejat din estul Hong Kongului. Șase luni mai târziu, totul a revenit la viață, inclusiv această sepie, a cărei prezență este „foarte, foarte interesantă”, potrivit doamnei Yu.

Guvernul a ordonat lansarea cercetărilor privind sănătatea coralilor din Hoi Ha Wan după un episod sever de albire care a ucis o mare parte a acestuia.

Albirea este cauzată de creșterea temperaturii apei, care determină expulzarea algelor simbiotice ce conferă coralului culoarea și substanțele nutritive.

Impact limitat asupra mediului

Recifele se pot recupera dacă apa se răcește, dar pot muri dacă fenomenul persistă.

Refacerea unui recif de corali mort sau deteriorat implică un teren propice pentru ca larvele să se poată agăța. Iar imprimarea 3D s-a dovedit până acum foarte fiabilă.

Plăci care conțineau 400 de fragmente de corali au fost așezate pe 40 de metri pătrați pe fundul marin al parcului Hoi Ha Wan.

"Nu există nicio îndoială că coralii supraviețuiesc mult mai bine atunci când sunt așezați pe aceste plăci decât în alte experimente de transplant", spune doamna Yu, care vorbește despre o rată de succes de 90%.

În alte părți ale lumii, proiectele au implicat turnarea betonului pe fundul apei sau depunerea unor epave pe fundul apei. Aceste metode au avut, de asemenea, un anumit succes, dar prezintă și riscul modificării mediului chimic.

Plăcile utilizate în Hong Kong sunt fabricate din teracotă, iar impactul lor asupra mediului este limitat.

Dacă o placă nu permite dezvoltarea unei colonii de corali atunci va dispărea prin eroziune fără a lăsa urme, subliniază Christian Lange (foto), de la facultatea de arhitectură a HKU.

Domnul Baker recunoaște că aceste plăci nu sunt un panaceu împotriva albirii coralilor.

Totuși, acesta speră că proiectul va face posibilă și identificarea celor mai rezistente specii de corali, pentru a câștiga timp și pentru a le permite „să se adapteze și să migreze către ape care corespund nevoii lor de viață”.

"S-ar putea să creăm un nou tip de adăpost pentru coralii care vor căuta să scape de încălzirea globală din zonele ecuatoriale".

 

Traducere de Magdalena Savitchi, după reportajul AFP preluat de France24