Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Scenariile sunt cumplite” (Gabriel Păun, despre animalele vii blocate în Canalul Suez)

gabriel_paun_animale_vii_blocate_canal_suez.jpg

Blocaj în Canalul Suez (Sursa foto: comunicat Animals International)
Blocaj în Canalul Suez (Sursa foto: comunicat Animals International)

Situație critică în Canalul Suez, unde 11 vapoare din România pline cu 140 de mii de animale vii sunt blocate de câteva zile. Navele respective nu și-au putut continua drumul spre Orientul Mijlociu, din cauza ambarcațiunii eșuate care blochează Canalul de la mijlocul săptămânii.

Animalele de pe navele blocate în Canalul Suez riscă să moară de foame și de sete, spune la RFI directorul pentru Europa al organizației Animals International, Gabriel Păun: ”Orice așteptare în plus în zona respectivă atrage după sine niște scenarii cumplite, pentru că animalele când rămân fără hrană sau apă sau aceasta se împuținează și li se dă cu rația, ele încep să se împingă unele în altele, încercând să ajungă la sursele cunoscute de apă și de hrană și este momentul în care se creează acea panică generală și aproape toate animalele mor sau chiar toate”.

”În momentul de față, legislația este de așa natură încât căpitanul navei este responsabil de bunăstarea animalelor, dar el nu este veterinar. Pe vapoarele astea nu există nici un veterinar”, atrage atenția Gabriel Păun.

O celulă de criză a fost constituită la Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. ANSVSA susține că proprietarii navelor blocate au dat asigurări că au stocuri suficiente de apă și hrană pentru animale.

 
Gabriel Păun, despre animalele vii blocate în Canalul Suez