Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Caracatițele visează? Da, dar altfel decât oamenii (studiu științific)

caracatita.png

Caracatiță în faza de somn activ, într-un laborator al Universității Rio Grande, Brazilia
Sursa imaginii: 
AFP via France24

O caracatiță pe nume Marshmallow se odihnește în acvariul său. Dintr-o dată culoarea corpului trece de la un verde-alb pal la maro, apoi la portocaliu, mușchii și ventuzele i se contractă iar ochii i se agită. Cercetătorii spun că în astfel de momente visează...

Un grup de cercetători din Brazilia a publicat recent un nou studiu în revista Science, care arată că somnul acestor animale are două faze.

Una dintre, pe care cercetătorii au numit-o „somn activ”, este similară cu somnul REM observat la mamifere, păsări și unele reptile - sugerând că, la fel ca oamenii, caracatițele pot visa.

„Caracatițele sunt unice atât în ​​ceea ce privește complexitatea comportamentală, cât și cea neurologică”, a declarat pentru AFP Sidarta Ribeiro, de la Universitatea Federală Rio Grande do Norte din Brazilia, și co-autor al studiului.

Creierul lor este mai complex decât cel al tuturor celorlalte nevertebrate, subliniază el, dar cu totul diferit de al oamenilor.

Pentru a le studia somnul, cercetătorii au înregistrat, pe parcursul mai multor zile,  activitatea în acvarii a patru caracatițe.

Au observat că în timpul fazelor de „somn profund”, animalele erau nemișcate, cu o culoare a pielii palidă, iar ochii le erau închiși. În mod contrar, în perioadele de „somn activ”, acestea își schimbau culoarea, aveau convulsii, iar ochii le erau mobili.

Faza profundă a durat șase sau șapte minute și a fost urmată de un ciclu activ de aproximativ 40 de secunde. În total, caracatițele dormeau cam un sfert din zi. De asemenea, cercetătorii au efectuat mai multe teste pentru a verifica dacă acestea dormeau în timpul fazelor respective, a declarat pentru AFP Sylvia Medeiros, autorul principal al studiului.

Primul test a constat în difuzarea lângă caracatiță a unui videoclip cu un crab. „Când sunt treze, întrucât crabul este pradă, ele încearcă să atace”, spune ea. Ceea ce nu s-a întâmplat în timpul celor două presupuse faze de somn.

La fel, caracatițele nu au reacționat nici la loviturile cu ciocanul de cauciuc în acvariu, dar au reacționat când erau treze.

Vise sub formă de GIF-uri?

Majoritatea viselor la om apar în timpul fazei REM a somnului. Putem presupune că același lucru se întâmplă și la caracatițe?

„Nu putem spune cu siguranță”, explică Sylvia Medeiros. Dar dacă da, acele vise cu siguranță nu sunt la fel de complexe ca ale noastre, dată fiind scurta durată a fazelor de „somn activ” observate la ele. „Seamănă mai degrabă cu videoclipuri scurte sau chiar cu GIF-uri”, sugerează ea.

În plus, culorile caracatiților observate în timpul somnului ar putea da indicații despre starea lor de spirit, precum se întâmplă atunci când sunt treze.

De exemplu, când se împerechează, acestea sunt uneori pe jumătate albe și pe jumătate negre. Dacă o caracatiță care doarme are aceste culori, înseamnă că visează la acel moment?

Poate, dar este prea devreme pentru a afirma acest lucru, e nevoie de studii suplimentare, potrivit lui Sidarta Ribeiro.

Până atunci multe aspecte ale evoluției ar putea fi elucidate studiind punctele comune dintre caracatițe și oameni, dat fiind că am avut strămoși comuni până în urmă cu 500 de milioane de ani, spun cercetătorii.

Asta ar putea însemna că acest model similar de somn să se fi creat în mod independent la cele două grupe, un fenomen cunoscut sub denumirea de ''evoluţie convergentă'', ceea ce înseamnă că cele doua specii au dezvoltat aceleași mecanisme biologice.

La mamifere, somnul REM este un moment în care memoria se consolidează și provoacă o varietate de mecanisme care au un efect benefic asupra sănătății creierului, ceea ce ar putea fi și cazul caracatițelor, potrivit autorilor studiului.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul AFP preluat de France24