Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Traficanți chinezi extrag ilegal aur din minele din Mali. Dezastru ecologic pe râul Falémé (France24)

mali.png

Apele râului Falémé din Mali s-au îngălbenit din cauza substanțelor toxice folosite la exploatarea aurului
Sursa imaginii: 
© Association Wassa-Ton via France24

Din 2018, traficanții chinezi și-au mutat activitatea pe râul Falémé din regiunea Kayes, în vestul statului Mali, pentru a exploata aurul de acolo, sfidând codul minier care interzice exploatarea minereului din ape curgătoare. Localnicii denunță statul că tergiversează luarea de măsuri legale.

După lemnul de trandafir, traficanții chinezi au pus ochii pe minele de aur din Mali. La jumătatea lunii martie, mai mulți tineri din satul Sitakili, zona Kéniéba, și-au exprimat furia și i-au denunțat pe chinezii care exploatau în mod ilegal aurul pe râul Falémé, care este frontieră naturală între Mali și Senegal.

Sâmbătă, 20 martie, pe Facebook au fost postate video-uri care dovedesc acest lucru: vedem cum exploatatorii chinezi părăsesc satul sub privirile furioase ale câtorva tineri. „N-au niciun document. Lucrează într-o ilegalitate totală. Nu au altă variantă decât să plece. Noi o să ne protejăm mediul”, afirmă un locuitor al satului.

Alte materiale realizate în martie au ajuns la redacția echipei Les Observateurs a postului francez de televiziune France 24. Acestea arată o platformă mecanică de spălare a minereului instalată în albia râului, precum și buldozere și excavatoare care sapă în cariere aflate în apropiere.

„Vrem ca exploatarea ilegală a aurului în albia râului să înceteze”

Când a fost contactat, Bréhima Traoré, președintele Consiliului local al tineretului din Kéniéba, a declarat revoltat:

”În Kéniéba, locuitorii trăiesc de veacuri din prelucrarea aurului în mod tradițional. Însă, din 2018, chinezii sunt din ce în ce mai numeroși. Iar noi suntem furioși pentru că exploatează aurul în mod ilegal ajungând până în albia râului Falémé.

Nu au nicio aprobare și totuși au instalat în râu mașinării pentru spălarea minereului. Au și dragă și folosesc excavatoare la nivelul râului pentru a săpa gropi adânci pe care nu le mai acoperă după ce termină căutarea.

Nu doar chinezii, dar și mineri malieni sau burkinezi exploatează aurul la nivelul râului, folosind produse toxice, precum cianura și mercurul. Toate aceste activități poluează râul și contaminează cultura de zarzavaturi de pe malurile râului.

Sunt atâția ani de când nu mai pescuim aici. Dar râul ne rămâne. Vrem ca exploatarea ilegală a aurului în albia râului să înceteze. Nu îi alungăm pe chinezi. Dar le cerem tuturor celor care exploatează râul să caute aur departe de cursul apei, deoarece mediul este distrus”.

Potrivit Băncii Mondiale, Mali este al patrulea cel mai mare producător de aur din Africa, cu rezerve de aur estimate la 800 de tone. Cele mai bogate zăcăminte ale țării se află în principal în regiunea Kayes, din care face parte și zona Kéniéba, unde sunt prezente mai multe multinaționale, îndeosebi cele canadiene, Barrick Corporation și B2Gold, care exploatează minele Loulo-Gounkoto și Fekola.

În afară de aceste companii aurul este exploatat și de localnici în mod artizanal. Într-un articol publicat în 2015, Agenția Ecofin, care raportează date oferite de Camera Minelor din Mali, estimează la peste un milion numărul minerilor artizanali care „muncesc pe aproximativ trei sute cincizeci de situri”, producând între 10 și 15 tone pe an.

Dar de mai bine de trei ani, noi jucători au apărut pe teren: minele de aur din Mali stârnesc într-adevăr interesul minerilor chinezi, motivați de creșterea prețului minereului pe piața mondială în ultimele luni. Uncia de aur este astăzi evaluată la peste 1.400 de euro.

„Râul Falémé a scăzut și cursul apei a fost afectat”

Contactat de echipa redacției Les Observateurs a canalului de televiziune France 24, Tiémoko Soulemane Sangaré, președintele Fundației pentru dezvoltarea zonei Sahel (FDS), un ONG cu sediul la Bamako, s-a declarat îngrijorat de prezența acestor traficanți chinezi, dintre care majoritatea nu dețin permis de exploatare:

”Exploatatorii chinezi sunt prezenți și în regiunea Sikasso. Este vorba de un fenomen subregional, deoarece aceeași problemă există în Ghana și Burkina-Faso.

În regiunea Kayes, ei au acaparat râul Falémé și parcelele de pe malurile sale, pentru că marea majoritate a câmpurilor miniere au fost deja concesionate marilor companii de exploatare auriferă, care dispun în mod regulat de proiecte miniere.

În prezent, râul Falémé a scăzut și cursul apei a fost afectat, deoarece exploatatorii au ridicat baraje de reținere a apei pentru a extrage minereurile. În principiu, ei fac exploatare prin dragare. Este o modalitate care nu favorizează gestionarea durabilă a mediului. Râul este în întregime poluat și s-a îngălbenit din cauza produselor toxice utilizate.

De asemenea, minerii chinezi sapă gropi uriașe pe câmpiile inundabile și lasă munți de nisip și noroi, ceea ce perturbă activitățile agricole ale localnicilor. Este de-a dreptul trist. Și suntem îngrijorați de amploarea pe care o ia fenomenul”.

În ianuarie, potrivit site-ului Afrik21, destinat informațiilor despre mediul înconjurător, Souleymane Diarra, președintele Consiliului comunal al tineretului din Fourou, a depus o plângere la Ministerul Minelor în care contestă exploatarea prin dragare pe râul Bagoé la care recurg minerii chinezi: „Solul este distrus, apele contaminate cu produse chimice, ceea ce duce la scăderea numărului de pești din râu. Seceta devine din ce în ce mai severă din cauza tăierii copacilor din jurul siturilor miniere”, a scris el.

Un cod minier parțial aplicat

Nou cod minier malian adoptat în noiembrie 2020 și care integrează măsuri mai ferme pentru protecția mediului, interzice prin articolul 44 „exploatarea substanțelor minerale în albiile râurilor prin dragare, precum și prin orice altă metodă”.

Tiémoko Soulemane Sangaré explică: „După părerea mea, minerii chinezi reușesc să exploateze râurile corupându-i probabil pe conducătorii satelor, aleșii locali și poate chiar autoritățile la nivel regional. Altfel nu se explică cum acest fenomen ia amploare”.

La începutul lunii ianuarie, o delegație formată din miniștrii minelor, ai mediului și ai siguranței publice s-au deplasat la Kéniéba pentru a evalua starea râului. Cu această ocazie mai multe drage au fost confiscate. Dar, potrivit colegului nostru Bréhima Traoré, exploatatorii chinezi au revenit după plecarea autorităților.

Tièmoko Soulemane Soumaré adaugă: „Știm că producția de prelucrare artizanală a aurului este contabilizată în producția națională. Aceasta variază de la an la an. Dar aurul rezultat din exploatarea ilegală a râurilor scapă în mod evident printre degetele autorităților. Este vorba de o pierdere semnificativă”.

În decembrie 2020, autoritățile vamale maliene au confiscat în sudul țării 143 kg de aur, în valoare de peste 7 milioane de euro, ascunse într-o mașină care se îndrepta spre Guineea.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici, după reportajul France24