Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poluare cu pesticide: O treime din terenurile agricole la nivel mondial riscă sa fie grav afectate

pesticide.png

Sursa imaginii: 
AFP via France24

Potrivit unui studiu publicat recent, o treime din terenurile agricole din lume prezintă „un risc ridicat” de poluare cu reziduuri de pesticide, care pot ajunge în apele subterane și care constituie o amenințare majoră asupra biodiversității.

Un grup de cercetători din Australia a studiat 59 de tipuri erbicide, 21 de insecticide și 19 de fungicide și au estimat nivelurile de utilizare ale acestora în 168 de țări  bazându-se pe date de la Agenția Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Institutul American de Geofizică (USGS).

Potrivit studiului lor publicat în revista științifică Nature Geoscience,  64% din suprafața terenurilor agricole, sau aproximativ 24,5 milioane km2, riscă sa fie poluate cu mai mult de o substanță biologic activă iar 31% prezintă un risc ridicat.

Rezultatul „este semnificativ deoarece această poluare este larg răspândită, iar unele regiuni amenințate găzduiesc o mare biodiversitate și suferă în același timp de deficit de apă”, spune autorul principal al studiului, Fiona Tang, de la Universitatea din Sydney.

O zonă este considerată cu risc ridicat atunci când nivelurile de concentrație ale unui pesticid sunt estimate la cel puțin 1.000 de ori peste nivelul în care aceste concentrații nu au niciun efect dăunător.

Asia este cea mai afectată zonă, cu 4,9 milioane km2 cu risc ridicat, din care 2,9 milioane aparțin Chinei. În ceea ce privește Europa, țările care concentrează cele mai multe zone cu risc ridicat sunt Rusia, Ucraina și Spania (62%).

Această poluare puternică este cauzată de mai mulți factori: utilizarea excesivă a pesticidelor, nivelul de toxicitate al acestora, dar și factori de mediu, precum temperaturile reci sau nivelul redus de carbon în sol.

Studiul nu analizează direct impactul asupra sănătății umane, dar cercetătorii indică faptul că trecerea pesticidelor în apa potabilă ar putea reprezenta un risc și solicită  o analiză mai bună a poluării râurilor, estuarelor și cursurilor de apă.

De asemenea, ei solicită o tranziție  la „agricultura durabilă”, care presupune o reducere a utilizării pesticidelor și a deșeurilor alimentare.

 

Traducere de Magda Savițchi, după articolul AFP preluat de France 24