Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salvatorii puilor de urs din Sibiu au fost amendați fiindcă n-au așteptat actele de relocare

ursuleti.jpg

Sursa imaginii: 
WWF Romania

Asociația „Prietenii Berzelor Cristian” a primit o amendă de 10.000 de lei, vineri, de la Garda de Mediu Sibiu, pentru că a dus puii de urs abandonați lângă o casă din Sibiu, la sanctuarul de la Zărnești, fără să mai aștepte hârtiile oficiale.

O reprezentantă a Asociației „Prietenilor Berzelor” - Miruna Gritu, spune că faptele s-au petrecut astfel: marți, în 30 martie, cei de la Asociația „Prietenii Urșilor” din Cristian, județul Sibiu, au fost sunați de către un reprezentant al Asociației „Milioane de Prieteni” din Brașov pentru a ajuta în cazul a doi pui de urs găsiți în apropierea unei cabane:

Încă dinainte de a pleca spre Biertan am încercat să aflăm exact cum ar trebui să procedăm de la diferite persoane din cadrul instituțiilor de Mediu din Sibiu. Ajunși la puii de urs am constatat că viața lor era pusă în pericol din cauza stării de deshidratare avansată și a diareii severe. Am plecat de urgență spre Cristian cu puii de urs. Pe drumul de întoarcere am contactat telefonic reprezentanți ai diferitelor instituții din Sibiu în încercarea de a găsi o soluție legală pentru situația în care ne aflam”, spune Miruna Gritu.

Deoarece starea ursuleților se degrada tot mai tare, cei de la Asociația Prietenii Urșilor au hotărât să plece de urgență cu ursuleții spre Zărnești, județul Brașov, pentru a primi cât mai repede ajutor din partea celor specializați.

Odată ajunși cu puii de urs la Zărnești aceștia au fost preluați de către reprezentanții asociației Milioane de Prietenii și evaluați medical de către medicul colaborator al acestora. Pe perioada evaluării medicale a ursuleților telefonul a rămas la încărcat în mașină. În momentul plecării de la Zărnești am constat că aveam o listă lungă de apeluri nepreluate de la reprezentanții diferitelor instituții din Sibiu”, mai spune Miruna Gritu.

Între timp, salvatorii ursuleților le-au comunicat autorităților că puii de urs sunt în siguranță în sanctuarul de urși din Zărnești.

Ne-au anunțat că urmează să fim invitați la sediul Gărzii de Mediu Sibiu pentru a fi audiați în prezenta reprezentanților IPJ -SAESP. Astăzi (vineri – n.r.) ne-am prezentat la audieri. Am fost sancționați contravențional cu o amendă în valoare de 10.000 de lei. Astăzi am simțit din nou că în țara asta viața animalelor nu este pe primul plan, că tot ceea ce contează sunt hârtiile sub care unii își ascund incompetența. Dacă am fi stat ore bune să așteptăm hârtiile pentru relocare astăzi poate vorbeam de doi pui de urs morți. Dar pentru că am acționat pentru salvarea lor și am hotărât să ne deplasăm rapid la cel mai apropiat sanctuar de urși suntem nevoiți să plătim”, mai spune reprezentantul Asociației „Prietenii Berzelor”.

Amitim, doi pui de urși au fost salvați dintr-o curte din biertan, județul Sibiu, unde s-au aciuat după ce s-au pierdut de ursoaică. Deoarece mama nu a venit, proprietarul gospodăriei a solicitat ajutorul specialiștilor, pentru că puii erau înfometați și speriați.

Erau singure, înfometate și extrem de speriate! În zadar a așteptat-o omul pe mama urs...aceasta nu a venit, deși micuțele au strigat-o neîncetat. Pentru a le feri de pericole, să cadă pradă câinilor sau altor animale din zonă, omul le-a lăsat peste noapte în curtea lui, sperând că ursoaica va apărea. Nu a apărut nici peste noapte și nici a doua zi. Văzând că ursulicele sunt slăbite, deshidratate, iar viața lor era în pericol și pentru că nu aveau nicio șansă singure, omul a decis să ne solicite ajutorul”, au povestit, pe Facebook, reprezentanții sanctuarului AMP Libearty.

Ursuleții au fost duși în pădurea de stejar AMP Libearty unde sunt îngrijiți de specialiști în domeniul animalelor sălbatice.