Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apa provenită de la centrala nucleară Fukushima va fi deversată în mare

fukushima.png

O parte din uriașele rezervoare construite de compania Tepco pentru depozitarea apelor uzate de la centrala nucleară Fukushima
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Japonia va deversa în mare, după tratamentul corespunzător, apa provenită de la centrala nucleară avariată din Fukushima (nord-est), a anunţat marţi premierul Yoshihide Suga, transmite AFP.

Decizia pune capăt dezbaterilor care durează de 7 ani, cu privire la modul de a scăpa de apa folosită pentru a răci nucleele reactoarelor nucleare intrate în fuziune după giganticul tsunami din 11 martie 2011.

Apa va fi deversată "după ce se va asigura că este la un nivel (de substanţe radioactive) semnificativ sub standardele de siguranţă", a spus Yoshihide Suga, adăugând că guvernul japonez va lua "măsuri" pentru a nu dăuna ”reputaţiei” regiunii.

Circa 1,25 milioane de tone de apă contaminată sunt stocate în prezent în mai mult de o mie de cisterne în apropierea centralei nucleare avariată în urmă cu zece ani. Limitele capacităţii de stocare a apei la faţa locului ar putea fi atinse în toamna anului 2022.

Apa destinată deversării, în această operaţiune care ar trebui să dureze câţiva ani, a fost filtrată de mai multe ori pentru a fi curățată de majoritatea substanţelor sale radioactive (radionuclizi), dar nu şi de tritiu (izotop de hidrogen), care nu poate fi eliminat cu tehnicile actuale.

Această opţiune, privilegiată în detrimentul altor scenarii, ca evaporarea în aer sau depozitarea durabilă, este puternic contestată în special de pescarii şi fermierii din Fukushima care se tem că acest lucru va degrada mai mult imaginea produselor lor în rândul consumatorilor.

"Luăm această decizie în serios", a declarat marţi Tomoaki Kobayakawa, patronul Tepco, operatorul centralei nucleare avariate. "Vom lua măsuri pentru a preveni circulaţia zvonurilor nefaste" legate de agricultura locală, păduri, pescuit şi turism, a adăugat el.

China și-a exprimat "îngrijorările sale serioase" cu privire la situația de la Fukushima şi a cerut Japoniei să fie "precaută" în eliminarea apei contaminate.

La rândul său, Coreea de Sud şi-a exprimat "profunda îngrijorare" cu privire la decizia japoneză de a deversa apa contaminată, mai scrie AFP.