Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brazilia: Pământurile indienilor Roraima invadate de exploatări miniere ilegale

brazilia.png

Barăcile minerilor (cu acoperișuri albastre) au împânzit regiunea Raposa Serra do Sol, Brazilia, martie 2021
Sursa imaginii: 
© Conselho Indígena de Roraima (CIR) via France24

Consiliul Indigenilor din Roraima denunță prezența ilegală din ce în ce mai numeroasă a minerilor și exploatatorilor pe pământul indigen Raposa Serra do Sol. În timp ce președintele Jair Bolsonaro încurajează exploatarea minieră, comunitățile autohtone continuă să lupte împotriva acestor activități ilegale și a pătrunderii abuzive în plină pandemie.

Situat în nordul Braziliei, în statul Roraima, la granița dintre Venezuela și Guyana, pământul indigen Raposa Serra do Sol, delimitat în 2015, se întinde pe o suprafață de 1,7 milioane de hectare, populată de aproape 20.000 de indigeni. Această zonă este râvnită pentru zăcămintele de aur, diamante, uraniu și alte minereuri.

În Brazilia, legislația interzice oficial orice formă de exploatare minieră pe teritoriile indigene. Dar odată cu venirea la putere a lui Jair Bolsonaro la începutul anului 2019, presiunea cu privire la exploatarea resurselor existente pe aceste pământuri a crescut.

Președintele care promite că populațiile indigene o să profite de pe urma acestei expansiuni economice, a semnat în februarie 2020 un proiect de lege care permite exploatarea resurselor minerale de pe terenurile lor.

Proiectul încă nu a fost aprobat, dar, potrivit mai multor activiști, această promisiune intensifică goana după aur și pătrunderea abuzivă în teritoriile protejate. În orice caz, acest lucru a fost denunțat de Consiliul Indigenilor din Roraima (CIR) pe rețelele de socializare, care a publicat mai multe imagini pentru a-și susține afirmațiile.

Aceste fotografii permit identificarea unor barăci acoperite cu prelate albastre la nivelul orașului Raposa II, din municipiul Normandia. Potrivit CIR, care a raportat această situație Organizației Națiunilor Unite, zona a fost transformată într-o favelă care adăpostește aproape o mie de mineri.

Edihno Batista de Souza, din tribul Macuxi, coordonatorul Consiliului estimează că de trei ani numărul exploatatorilor ilegali este în continuă creștere în Raposa Serra do Sol: „Acești „garimpeiros” [exploatatori ilegali, mineri, n.r.] provin din Roraima, din alte state sau chiar alte țări, dat fiind faptul că ne aflăm într-o zonă de frontieră”.

 

 

Proteste ale indigenilor împotriva minelor ilegale. Sursa: Instagram

În martie 2020, poliția a intervenit de două ori după ce pe acest teritoriu au fost identificați aproximativ 2.000 de mineri. Însă, acțiunile întreprinse de poliție nu au împiedicat alte intruziuni. Mai ales că la începutul anului 2021 guvernul statului Roraima a încercat să îi favorizeze pe „garimpeiros”, potrivit lui Edihno Batista de Souza:

”Propriul nostru guvern local a sfârșit prin a adopta o lege în februarie care să onoreze promisiunea făcută minerilor: această lege determină extinderea explorării miniere, cu posibilitatea de a utiliza mercurul. Acest text de lege este unul strategic căci nu pământurile indigene, ci doar pământurile care aparțin statului sunt vizate. Cu toate acestea, acești „garimpeiros” își desfășoară ilegal activitatea pe teritoriile indigene. De îndată ce acest text de lege a fost făcut public, invaziile s-au intensificat: unii au considerat acest proiect de lege ca o legalizarea a activităților lor. Am sesizat atât ONU, cât și Curtea Supremă Federală, ca urmare această lege a fost suspendată”.

Pe timp de pandemie, „bariere sanitare” pentru a împiedica intrarea

Consiliul speră să obțină câștig de cauză în ceea ce privește ocuparea pământului Raposa Serra do Sol. Una dintre temerile organizației este contaminarea lacurilor și a râurilor din jur cu produse toxice, cum ar fi mercurul.

Potrivit Consiliului Indigenilor, mai mult de treizeci de utilaje folosite pentru zdrobirea pietrelor în vederea extragerii minereurilor au fost depistate într-un râu din zonă. În timpul acestor operațiuni, atât molozul, cât și mercurul folosit pentru a separa aurul de pietre sau nisip, sunt aruncate în apă.

Pe rețelele de socializare, unii mineri nu se sinchisesc să-și ascundă acțiunile care distrug mediul. La începutul lunii aprilie, în mass-media braziliană a circulat un video care arată cum „garimpeiros” distrug prin lucrările efectuate albia unui râu de pe teritoriul indigen Yanomami din statul Roraima.

 

 

În plină pandemie, aceste intruziuni stârnesc panică în ceea ce privește răspândirea virusului Covid-19. În februarie 2021, patru „bariere sanitare” au fost ridicate în jurul regiunii Raposa Serra do Sol.

Implementate deja în mai multe teritorii la începutul pandemiei în 2020, acestea își propun să descurajeze intrarea persoanelor neautorizate precum „garimpeiros”, dar și trecerea echipamentelor necesare minerilor sau a băuturilor alcoolice.

„Unele familii sunt influențate de propaganda „garimpo” până când aceasta o să fie singura alternativă”

Coordonatorul Consiliului își exprimă îngrijorarea cu privire la caracterul imoral și la  consecințele goanei după aur:

”Unele familii indigene care își câștigau existența din activități precum agricultura, sunt acum influențate de propaganda „garimpo” până când aceasta o să fie singura alternativă. Aceste familii nu mai ascultă de liderii comunităților și susțin explorarea minieră, intruziunea,  contribuind la distrugerea propriului cămin.

Acest lucru schimbă sistemul colectiv de organizare a comunităților și creează o dependență față de persoanele care finanțează exploatarea minieră. Aceste persoane sunt politicieni, oameni de afaceri, comercianți. Ca să nu mai vorbim de ceea ce se întâmplă pe siturile de exploatare minieră: droguri, prostituție, consum de alcool.

Aceste zone sunt greu accesibile și nu sunt controlate. Persoanele care denunță ceea ce se întâmplă sunt amenințate, uneori și cu moartea. De aceea, atunci când ne documentăm, facem fotografii de la distanță.

Confruntându-ne cu aceste răsturnări de situații, pe rețelele de socializare promovăm inițiative pentru a demonstra că exploatarea minieră nu este singura modalitate de a-ți câștiga existența și că există și alte activități care își permit să îți păstrezi demnitatea și libertatea”.

Potrivit BBC, aurul a fost al doilea cel mai exportat produs din statul Roraima în 2019...fără ca să existe măcar o singură mină care activează în mod legal.

Exploatarea ilegală a aurului a scăpat de sub control în special pe teritoriul tribului Yanomami. În iunie 2020, membrii acestui trib au lansat o vastă campanie de mobilizare atât pe teritoriul țării, cât și la nivel internațional pentru a cere izgonirea celor aproape 20.000 de mineri.

Justiția pare să fi auzit acest apel; o decizie, care evocă riscul de „genocid”, a fost pronunțată pe 16 martie prin care se cere expulzarea tuturor minerilor de pe teritoriile Yanomami. O victorie încurajatoare pentru Edihno Batista de Souza, care speră că asemenea demersuri pentru combaterea exploatării ilegale de aur vor fi întreprinse și în Raposa Serra do Sol.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după reportajul France24