Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Arthur, unul dintre cei mai mari urși din România, împușcat de un prinț austriac. ONG: Suntem foarte indignați

arthur_urs_romania_impuscat_print.jpg

Ursul Arthur, împușcat de un prinț, în Covasna (Sursa foto: Agent Green)
Ursul Arthur, împușcat de un prinț, în Covasna (Sursa foto: Agent Green)

Unul dintre cei mai mari urși din pădurile României a fost împușcat. E vorba de ursul brun Arthur, în vârstă de 17 ani, un exemplar special, extrem de masiv, care a fost vânat la Ojdula, județul Covasna, de prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Austria. Informația a fost dezvăluită de organizația Agent Green, care precizează că prințul ar fi trebuit să vâneze de fapt o ursoaică agresivă, dar a împușcat în loc un mascul de dimensiuni mult mai mari.

Președintele Agent Green, Gabriel Păun, explică la RFI de ce era ursul Arthur un exemplar deosebit: ”Suntem foarte triști și foarte indignați pentru ce s-a întâmplat cu ursul Arthur, un urs mare, uriaș, pe care îl monitorizam de mai mulți ani, prin observații directe. Potrivit actelor de după împușcare, el avea 17 ani, a avut un punctaj record de către cei care se pricep la măsurătoarea de trofee”.

Câți urși există de fapt în România?

 

Cadavrul ursului Arthur (Sursa foto: Agent Green)
Cadavrul ursului Arthur (Sursa foto: Agent Green)

 

”Am stat de vorbă cu localnicii care au pretins că au avut acolo pagube și au suferit pierderi importante, acestea s-ar fi întâmplat vara trecută, iar derogarea a venit cândva la sfârșitul acestei ierni și împușcarea a avut loc în martie. Asta ne-a trezit prima suspiciune, pentru că legislația obligă să se acționeze cu celeritate, atunci când viețile oamenilor sunt puse în pericol. Nu a fost nici o celeritate din vară până acum, a fost pur și simplu o partidă de vânătoare de trofee, organizată la nevoia unui prinț”, spune ecologistul.

 

Aici găsiți o petiție pentru interzicerea vânătorii de trofee: https://campaniamea.declic.ro/petitions/stop-vanatorii-de-trofee

 
Gabriel Păun, despre ursul Arthur, împușcat de un prinț în România