Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primul răspuns oficial al prințului acuzat că a ucis cel mai mare urs din România

urs brun.jpg

Sursa imaginii: 
pinterest.com

Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, acuzat că a vânat ursul Arthur, pe un fond de vânătoare din Covasna, a oferit jurnaliștilor de la „Blick” prima reacție după izbucnirea acestui scandal.

„Cu bani poți cumpăra orice și cu suficienți bani poți cumpăra chiar și cel mai mare urs brun din Europa”, scriu jurnaliștii de la „Blick” despre prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, acuzat că a ucis ursul Arthur, în Covasna. În același timp, ministrul Mediului român spune că nu știe nici măcar numele ursului.

Personal, nu vreau să mă implic în niciun fel în discuție”, a spus Emanuel von und zu Liechtenstein.

Conform ministrului Mediului, Barna Tanczos, prințul avea un permis de intevenție, dar pentru un alt urs, considerat problematic, unul care era, de altfel, mult mai mic.

Masculul adult Arthur era, însă, de trofeu, fiindcă dintr-un maxim de 600 de puncte, acesta avea 593.

Barna Tanczos, a declarat, miercuri, după izbucnirea scandalului legat de uciderea marelui urs brun, că nu s-ar hazarda să spună că un urs e cel mai mare sau cel mai mic, dar recunoaște că nu este un cunoscător al acestor activități de vânătoare.

Eu nu sunt un specialist, nu sunt vânător, nu cunosc nici măcar modalitatea în care se acordă acest punctaj, dar din ce îmi spun vânătorii câteodată, există și urs peste 600 de puncte. Dar astăzi, în România, neexistând vânătoare, este practic imposibil să compari doi urși și să spui care este cel mai mare. Pentru că această comparație se putea face în momentul în care exista vânătoare și se comparau trofeele, după vânătoare. Nu aș vrea să comentez dacă a fost cel mai mare sau a fost cel mai mic, dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță”, a declarat ministrul.

Despre sancțiunile care se dau pentru braconarea unui exemplar de urs, ministrul a spus că în cazul în care un exemplar este ucis fără respectarea legii, pedeapsa pecuniară este de 30.000 de euro și, urmărirea penală va scoate la iveală dacă se întrunesc condițiile pentru faptă penală.

Trebuie spus că Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein nu este primul care a țintit trofee la escapadele sale de vânătoare: așa s-a întâmplat cu regele spaniol Juan Carlos, care a mers în repetate rânduri la vânătoare de elefanți în Botswana - în special în calitate de președinte onorific al WWF al Spaniei. Acest lucru i-a adus monarhului un val de indignare în urmă cu 9 ani.