Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rabla pentru sobe? Soluția propusă de șeful Gărzii de Mediu pentru reducerea poluării

Sef Garda Mediu Octavian Berceanu Rabla sobe.jpg

Sobele alimentate cu deșeuri sunt una dintre sursele poluării din București, spune șeful Gărzii de Mediu (Sursa foto: pixabay-ilustrație)
Sobele alimentate cu deșeuri sunt una dintre sursele poluării din București, spune șeful Gărzii de Mediu (Sursa foto: pixabay-ilustrație)

Calitatea aerului din București s-a îmbunătățit, declară la RFI șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu. El spune că e nevoie de un proiect de înlocuire a sobelor, ”un fel de Rabla pentru sobe”.

Octavian Berceanu afirmă în contextul episoadelor repetate de poluare a aerului din București că ”arderile ilegale s-au rărit, au devenit o raritate cele din marginea Bucureștiului. Am făcut presiuni împreună cu Jandarmeria și Poliția Română pe zonele, pe comunitățile care practicau aceste arderi ilegale. Pe partea cealaltă de arderi cu sobe, trebuie să demarăm un proiect de înlocuire a acestor sobe, un fel de Rabla pentru sobe și să inventariem sobele existente în București. Această inventariere ar fi trebuit să fie făcută de primării, nu numai în București, în toate orașele din țară și nu s-a întâmplat până acum absolut deloc. Nu avem date, dacă nu avem date, nu putem lua decizii, nu putem crea strategii viabile”.

Șeful Gărzii Naționale de Mediu susține că în ultima perioadă, calitatea aerului din București s-a ameliorat: ”S-a îmbunătățit, asta o putem observa comparând cu anii precedenți pe aceeași perioadă. S-a îmbunătățit, pentru că arderile alea ilegale erau mult mai puternice, s-a îmbunătățit și din prisma faptului că primăriile au început să spele carosabilul, ceea ce nu se întâmpla până acum, s-a îmbunătățit un pic și din cauza faptului că pandemia a redus oarecum traficul. Toate aceste elemente conjugate au dus la o diminuare a poluării aerului în Capitală. Vorbind strict despre arderile ilegale, incendierile acestea din periferie, anul trecut în martie, aveam depășiri de 10-13 ori peste valoarea medie maximă admisă, anul ăsta am avut depășiri doar de două ori. De aici putem trage concluziile foarte ușor”.

 
Octavian Berceanu, despre poluarea din București