Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Albinele, antrenate să depisteze infecția cu SARS-CoV-2

plant-3374055_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Cercetătorii olandezi au învățat albine să identifice mostre cu COVID-19, o descoperire despre care afirmă că ar putea reduce timpul de așteptare al testelor pentru coronavirus la doar câteva secunde, relatează Reuters 

Pentru a antrena albinele oamenii de știință de la laboratorul de cercetări bio-veterinare al Universității Wageningen le-au dat acestora apă cu zahăr ca recompensă după ce le-au arătat mostre infectate cu COVID-19. Acestea nu au primit nicio recompensă după ce li s-a arătat o mostră care nu a fost infectată, potrivit Reuters.

După ce s-au obișnut cu sistemul, albinele au început să își extindă spontan limba pentru a primi recompensa când li s-a prezentat o mostră infectată, explică Wim van der Poel, profesor de virusologie și cercetător care a participat la studiu. Extinderea limbilor asemănătoare unui pai de către albine, pentru a bea, este confirmarea unui test pozitiv pentru coronavirus, potrivit cercetătorilor. Obținerea unui rezultat pozitiv pentru COVID-19 poate dura ore sau zile însă răspunsul din partea albinelor este imediat. Metoda este de asemenea ieftină, făcând-o utilă pentru țările în care testele sunt neaccesibile.

Însă Dirk de Graaf, un profesor care studiază albine, insecte și imunologie animală la Universitatea Gent din Belgia, afirmă că nu vede metoda înlocuind metodele mai convenționale de testare pentru COVID-19 în viitorul apropiat. Tehnica „mirosirii de către insecte” a fost testată cu succes de către Departamentul de apărare al Statelor Unite pentru a detecta explozibili și substanțe toxice în anii 1990, spune de Graaf. Moliile, albinele și viespii au fost folosiți „din motive de siguranță pentru a detecta explozibili precum și pentru diagnostice medicale”, a relatat acesta.

Dar potrivit lui de Graaf prea puține sunt cunoscute despre testarea de la Wageningen pentru a stabili eficacitatea sa reală.