Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trofeul ursului Arthur este încă în țară, anunță ministrul Mediului

urs_brun.jpg

Image source: 
AFP

Tanczos Barna a declarat vineri seara că trofeul ursului Arthur, împușcat de un prinț austriac, se află în România.

Ministrul a declarat că în astfel de cazuri ministerul nu dă derogări pentru o personaă, ci pentru o asociație:

În cazul tuturor derogărilor, pielea și craniul rămân în țară, nu pot fi scoase din România. Aici problema a fost că nu personalul acestei asociații a făcut extragerea, ci o altă persoaneă, un prinț care a fost invitat probabil pentru acest scop. (...) Sunt verificate de Garda de Mediu și Garda Ferestieră (craniul și pielea-n.r.), sunt în țară, sunt acolo în județul Covansna”, a spus Tanczos Barna.

La întrebarea dacă s-au încasat bani pentru acest trofeu, ministrul a spus: „Nu cunosc cât s-a plătit, în documentele inițiale am văzut chitanțe, o să vedem raportul final și în raportul final o să se precizeze exact care este suma încasată de asociație de la acel prinț. Nu știu dacă au făcut încasarea pentru trofeu, dacă ei spun că au făcut încasarea pentru cerb și pentru căprioară este legal. Asta verificăm în momentul de față, în ce măsură acel prinț a venit sau n-a venit pentru acel exemplar, în ce măsură acel exemplar este cel pentru care s-a dat derogarea”.

De asemenea, ministrul mediului susține că nu se poate spune dacă Arthur era cel mai mare exemplar din România.

Noi avem statistici cu trofeele din România din ultimii 10, 20, 30 de ani. Sunt multe exemplare cu peste 600 de puncte. Da, este un exemplar foarte mare, nu știu în ce măsură putem spune că este cel mai mare. Recordul este undeva la 680 din România”, a mai spus Tanczos Barna.

În plus, ministrul Mediului a precizat că în ultimii doi ani au fost date derogări pentru 139 de extrageri și câteva zeci de relocări.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat vineri seara că ministerul va relua negocierile cu statele europene pentru a putea reloca urși și în alte țări.

Barna a mai spus că România are cea mai valoroasă populație de urs brun, dar că statul nu are o estimare a numărului de exemplare.

Statul trebuie să gestioneze această problemă, trebuie să vedem care este numărul de urși. De cinci ani de zile nimeni n-a făcut această estimare, această numărare, am dispus-o noi acum, am licitat-o, așteptăm să fie contractat serviciul și cineva să estimeze populația”, a spus ministrul.

Tot acesta a precizat că va relua negocierile pentru relocarea urșilor în alte țări.

Populația de urs din România era vestită, era cea mai bună din Europa. Ministerul a cerut acum câțiva ani acordul statelor membre de a face relocări din România în alte state. Am primit refuz de la toată lumea. O să reîncepem această procedură. Sunt două țări care n-au spus un nu hotărât, au spus că nu prea se poate, dar să continuăm discuțiile. Reluăm aceste negociere cu statele membre, astfel încât relocările să nu mai fie doar în țară”, a declarat ministrul Mediului.