Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum va scăpa de plictiseală gorila de la Zoo Saint-Martin-la-Plaine

zoo.png

Pierre Thivillon își hidratează gorila, Zoo Saint-Martin-la-Plaine, 17 mai 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

„O să ai vizitatori, vei putea să-i sperii din nou, nu mai fi supărată...”: Pierre Thivillon, aflat la loc sigur într-o cușcă de fier, glumește cu o gorilă plictisită, cu doar câteva ore înainte de redeschiderea grădinii sale zoologice din Saint-Martin-la-Plaine (regiunea Loire).

„Mă simt la fel ca acum 50 de ani când am inaugurat parcul”, mărturisește septuagenarul, care, în ciuda problemelor de sănătate din ultimul timp, continuă să gestioneze în totalitate grădina zoo de lângă muntele Pilat.

Fondatorul este încântat că, în cele din urmă, își reia activitate după șase luni în care grădina a fost închisă din cauza restricțiilor impuse de pandemie – „un adevărat infern”, „sursa unei angoase insuportabile”. „Am impresia că suntem pe cale să depășim această perioadă dificilă”, speră el.

La volanul unei mașinuțe pentru golf, bărbatul străbate neobosit cărările grădinii zoo, în care grădinari, zidari și îngrijitori pregătesc redeschiderea programată pentru astăzi, 19 mai, la ora 9:00.

În timp ce un angajat împrospătează marcajele de pe sol care indică direcția de mers, majoritatea șterse de ploi și ninsoare, Pierre Thivillon declară iritat: „Am fost uitați pe timpul aceste crize. Am fi putut redeschide încă de la începutul primăverii, pentru că riscul de contaminare în aer liber este aproape inexistent”.

Fundraising online

La fel ca vara trecută, grădina zoo a trebuit să se adapteze. Hrănirea animalelor de față cu vizitatorii, activitate foarte apreciată de altfel, este momentan suspendată pentru a evita îmbulzeala. De asemenea, vivariumul rămâne închis, fiind prea mic pentru a permite respectarea distanțării sociale.

Jessica Bernard, îngrijitoare, curăță cu răbdare geamurile și litierele spațiului special amenajat pentru primate, unde temperatura este agreabilă.

„Întreținerea zilnică”, amintește femeia, care simte la unele animale nerăbdarea de a interacționa din nou cu vizitatorii. „Gibonii, de exemplu, cer atenție”.

Precum Jessica, alți 35 de angajați din totalul de 40 au continuat să muncească și cât a fost închisă grădina zoo, împărțind câte o tonă de mâncare în fiecare zi celor 900 de animale care trăiesc acolo. „5.000 de euro cheltuiți zilnic”, potrivit domnului Thivillon.

Datorită resurselor consistente și a sprijinului din partea statului, în special prin intermediul fondului de solidaritate, grădina zoo înființată de familia Thivillon în 1972 a reușit să supraviețuiască.

O strângere de fonduri inițiată pe internet de un fan a adunat aproape 87.000 de euro, datorită generozității a peste 2.500 de donatori. „Această campanie ne-a făcut să ne simțim mai puțin singuri”, mărturisește domnul Thivillon, vizibil emoționat.

Optimism

Revenirea se anunță viguroasă. Doar cu rezervările grupurilor care nu putut fi onorate anul trecut, programul tururilor organizate este plin până la începutul lunii iunie.

„În ultimele zile, școlarii ne-au contactat constant pentru a încerca să rezerve un loc înainte de vacanță și să-și folosească bugetul pentru excursii”, relatează Jérémy Boivin, responsabil cu prezentarea animalelor.

„Pe data de 19 va fi plin ochi. În plus vremea se anunță a fi plăcută”, susține Marie-France Roca în timp ce curăță încăperea de la intrarea în grădină unde se află casele de marcat. Ea se îngrijorează chiar că nu vor reuși să primească toți vizitatorii.

Capacitatea maximă va fi de 800 de persoane simultan, în timp ce în zilele bune, peste 2.000 de vizitatori frecventau grădina zoo. „Poate fi dificil să spui nu unor vizitatori în weekend”, afirmă doamna Roca.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24