Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SOR: Goana după senzațional a alungat păsările flamingo venite în România

sor_pasari_flamingo_romania.jpg

Păsările flamingo au revenit anul acesta în România (Sursa foto: pixabay-ilustrație)
Păsările flamingo au revenit anul acesta în România (Sursa foto: pixabay-ilustrație)

Păsările flamingo nu sunt ca puii de rață pe care-i fotografiezi în curtea bunicii, spune la RFI Cristi Domșa, ecolog la Societatea Ornitologică Română (SOR), care atrage atenția că mulțimea de fotografi amatori și profesioniști s-a apropiat prea mult de cele aproximativ 100 de exemplare din zona Dobrogei și a stresat astfel nu doar flamingii, ci și alte specii de păsări care cuibăreau în zonă.

Cristi Domșa (SOR) spune că păsările flamingo nu trebuie tratate la fel ca puii de rață din curtea bunicii: ”Natura funcționează un pic altfel, adică nu e ca și curtea bunicii, când mergi și fotografiezi puii de rață. Orice pasăre, în habitatul natural, dacă dă semne de stres, adică se mișcă, se agită, trebuie evitată, trebuie să te îndepărtezi, mai ales în zona în care vezi că sunt cuiburi și vezi că sunt multe păsări care se agită, pe măsură ce te apropii. Sunt acum aparate de fotografiat performante, cu care poți fotografia de la distanță. Dacă vrei să faci poze de natură, nu te apropii 400 de metri, ci faci de la distanță fotografia”.

 

Păsări flamingo (Foto: Emil Todorov via SOR)
Păsări flamingo (Foto: Emil Todorov via SOR)

 

”A fost o surpriză și pentru noi să vedem că încep să-și facă locație de cuib. Adică până acum mai apăreau în grupuri răzlețe, câteva exemplare veneau, stăteau, plecau, dar anul ăsta au început să-și pregătească locuri de cuiburi, să-și construiască cuiburi, cu intenția, probabil, de a cuibări, dar fiind pelerinaj continuu-continuu de fotografi, turiști, evident, din cauza stresului, au abandonat locul”, declară expertul de la SOR.

 
Cristi Domșa (SOR), despre păsările flamingo venite în România