Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Mondială a Bicicletei. Bucureștiul, în continuare codaș

Bucureștiul are prea puține piste pentru biciclete. O spun organizațiile ecologiste, care solicită municipalității să fie mai sensibilă la problemele comunității de bicicliști. Președintele Klaus Iohannis, ministrul Mediului, Tanczos Barna și primarul Nicușor Dan, au participat joi la un eveniment organizat de asociația Green Revolution, cu ocazia Zilei Mondiale a Bicicletei.

Alin Tănase este coordonatorul campaniei de mobilitate de la Greenpeace România, care i-a transmis primarului Capitalei, cu ocazia Zilei Mondiale a Bicicletei, un set de soluții pentru reducerea poluării: ”Am cerut primarului Capitalei, Nicușor Dan, 100 de kilometri de piste de biciclete până în 2022. Asta în contextul în care în București sunt peste 1.800 de kilometri de străzi, însă în prezent, lungimea pistelor de biciclete nu depășește 20 de kilometri. În alte capitale europene, doar în perioada pandemiei au fost dezvoltați zeci și sute de kilometri în marile orașe. Din păcate, în București, în ultima vreme, nu am avut parte de extinderea rețelei”.

 

Decizie controversată a Primăriei Capitalei în privința pistelor de biciclete. ONG: Este absurdul profund

 

Calvarul bicicliștilor, în vremea coronavirusului

 

Primarul Nicușor Dan a spus joi că ”pistele de biciclete trebuie făcute pe zeci sau sute de kilometri. Pentru asta trebuie să eliberăm oraşul de maşinile parcate şi asta vine prin strategia de parcare. Deci, mai întâi strategia de parcare şi apoi piste de biciclete”.

De partea sa, președintele Klaus Iohannis a declarat că ”mersul pe bicicletă este plăcut, sănătos, te scuteşte de ambuteiajele din trafic (...). De ce nu merge mai multă lume cu bicicleta? Dacă mergeţi, veţi vedea de ce puţini fac acest efort. Sunt prea puţine piste pentru biciclişti şi împarţi banda cu şoferi nemulţumiţi şi dau de piste făcute aparent pentru biciclişti, dar se merge foarte greu pe ele. Sunt chestiuni uşor de remediat, dacă vrem să promovăm mersul pe bicicletă în oraşele noastre”.

 
Alin Tănase, despre Ziua Mondială a Bicicletei