Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dezastru ecologic pe râul Kolva, în nordul Rusiei

petrol_rusia.png

Poluare cu petrol în Republica Komi, mai 2021
Image source: 
France24

Râul Kolva din nordul Rusiei este de trei săptămâni afectat de o masivă scurgere de petrol. Pe 26 mai a.c. însă, locuitorii au descoperit o a doua scurgere, de la o sondă de foraj. Localnicii cer o soluție durabilă pentru scurgerile recurente de petrol din regiune.

Primele pete de pe râul Kolva au fost observate pe 11 mai 2021. Locuitorii satului cu același nume, situat în Republica Komi, au filmat blocuri de gheață acoperite cu petrol coborând pe cursul râului. Republica Komi este o regiune din nord-vestul Rusiei.

Compania petrolieră Lukoil a anunțat pe 17 mai că 100 de tone de hidrocarburi s-au scurs din una dintre conductele sale, dintre care 9 tone s-au scurs în râul Kolva.

Trei săptămâni mai târziu, în timp ce echipele companiei Lukoil și locuitorii curățau mizeria produsă de aceste deversări, o învățătoare din satul Novikbozh, Ekaterina Diachkova a descoperit o nouă scurgere. Femeia a observat un lichid de culoare cenușie care se acumulase într-un pârâu din pădure. Ea a postat un video pe rețeaua de socializare Vkontakte.

Deplasându-se în amonte, ea a descoperit că scurgerea provenea de la o sondă de foraj, din care curgea un lichid gri închis.

Sondele sunt foarte vechi

Ekaterina Diachkova este membru al Comitetului de salvare a râului Petchora, o organizație care de aproape 30 de ani apără ecosistemul din valea acestui râu. Această învățătoare care, de asemenea, a făcut parte din Consiliul de Stat al Republicii Komi timp de doi ani, încearcă de câțiva ani să semnaleze situația ecologică din regiunea sa.

„Nimeni nu mai bea apă din râu de mult timp, așa cum se obișnuia. Calitatea apei de la robinetele din sate este, de asemenea, foarte proastă. Conține adesea concentrații prea mari de fier și mangan. Chiar dacă compania Lukoil a instalat o stație de tratare a apei, pentru moment nu se simte nicio diferență.

Sondele de foraj sunt foarte vechi și nimeni nu le acordă atenție. Cerem ca exploatarea conductelor mai vechi de 20 de ani să fie interzisă, deoarece se produc scurgeri tot timpul. Dacă ne uităm cu atenție, găsim mereu scurgeri.

Lukoil propune lucruri mărunte: să construiască un loc de joacă pentru copii, saune...Știți câte saune ar trebui construite pentru a spăla această mizerie? În afară de apă curată și aer, nu avem nevoie de nimic. Un mediu în care să putem trăi normal și liniștit”.

O tragedie pentru localnici

Ivan Ivanov este președintele Comitetului de salvare a râului Petchora. Potrivit lui, mulți locuitori ai satelor din jur depind de resursele naturale pentru a trăi:

„Locuitorii satelor afectate lucrează fie în industria petrolieră, fie sunt pensionari, fie trăiesc din pescuit, din vânătoare, din culesul fructelor de pădure și al ciupercilor. Pentru ei, poluarea este o tragedie.

Este complicat să cultivi pământurile din aceste regiuni. Pajiștile au fost inundate de apă cu petrol. Este periculos pentru turme, care se pot otrăvi, se pot îmbolnăvi sau chiar pot muri. Vacile care mănâncă iarba aceasta poluată dau apoi lapte care va fi băut de locuitori...”

Pe 31 mai, procurorul Republicii Komi a inițiat proceduri penale pentru deversarea de petrol din data de 11 mai.

Ministerul Resurselor Naturale din regiune a confirmat că o a doua scurgere de petrol a avut loc pe 27 mai. Serviciul Federal de Supraveghere a Mediului susține că a doua scurgere nu provine de la o conductă de petrol.

Lukoil a precizat că este vorba de un fenomen natural prin care ”nisipul și apa ies din pământ”. Potrivit unui articol al ziarului Rossiyskaya Gazeta, mai mulți experți ar fi afirmat că „acest fenomen natural nu constituie o amenințare pentru mediu, deoarece roca nu este foarte toxică”.

Nu este prima dată când regiunea a fost afectată de o deversare de petrol: în 1994, regiunea a suferit unul dintre cele mai grave dezastre ecologice din istoria Rusiei. Zeci de mii de tone de hidrocarburi s-au revărsat în râuri și tundră. Alte scurgeri de petrol de mică amploare au avut loc în 2013, dar și în toamna anului trecut.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24