Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ecologiștii ”atacă” giganții petrolieri din interior. Prima ”victimă”: grupul Exxon

exxon.png

Image source: 
AFP via France24

Trei candidați ai fondului de investiții ”verzi” Engine No. 1 au foști aleși recent în Consiliul de administrație Exxon, în ciuda opoziției grupului petrolier. Un semn important al presiunii crescânde exercitate asupra acestui sector, care nu pare să se grăbească să facă trecerea la energia verde.

Alexander Krasner lucrează pentru Alphabet’s Innovation Lab, compania mamă a Google. El a devenit săptămâna trecută al treilea candidat susținut de fondul de investiții Engine No. 1 care a fost ales în Consiliul de administrației al gigantului petrolier american Exxon.

O victorie absolută a tânărului Fond de investiții care își propune să lupte împotriva poluării. Înființat în urmă cu doar șase luni, la 1 decembrie 2020, acest fond și-a propus de la bun început să zdruncine lumea industriei petroliere din interior pentru a determina bogatele multinaționale să renunțe treptat la combustibilii fosili.

Eterna luptă dintre David și Goliat

La o săptămână după crearea sa, Engine No. 1 a început să atace fortăreața Exxon. Cu doar 230 de milioane de dolari în buzunar și 22 de angajați, acest David al finanțelor „verzi” și-a propus să-l aducă pe calea cea bună pe Goliatul american al energiei, care valorează 250 de miliarde de dolari și dispune de 70.000 de angajați.

Fondul de investiții a achiziționat mai întâi 0,02% din capitalul Exxon, ceea ce i-a permis, în calitate de acționar, să solicite conducerii grupului să se concentreze mai mult pe energiile regenerabile pentru a-și spori creșterea pe termen lung și pentru a obține neutralizarea emisiilor de carbon până în 2050.

Cererile sale fiind respinse de către Exxon, Engine No. 1 a trecut la a doua fază a planului: numirea a patru candidați pentru alegeri în ideea reînnoirii parțiale a Consiliului de administrație. O idee îndrăzneață, fiindcă acest mic fond de investiții nu părea suficient de puternic în fața favoriților companiei pentru aceste posturi de directori ai Consiliului.

Cu toate acestea, Engine No. 1 a reușit. Alegerea, la 26 mai, a primilor doi candidați propuși de acest fond a fost văzută ca „un cutremur în industrie”, notează Financial Times. Anunțul făcut săptămâna trecută, potrivit căruia un al treilea candidat al Engine No. 1 a fost ales în Consiliu, este dovada faptului că fondul „verde” își consolidează poziția în cadrul unui organism care poate influența decizii strategice, precum înlocuirea directorului general al companiei Exxon sau validarea salariului său.

Schimbare de mentalitate

Aceste numiri nu modifică în mod fundamental raportul de forțe în cadrul Consiliului de administrație, deoarece nouă din cele doisprezece locuri sunt ocupate de directorii susținuți de Exxon. În schimb, acest lucru indică o schimbare de mentalitate în rândul investitorilor marilor grupuri petroliere.

Pentru a-și impune candidații, Engine No. 1 a trebuit să întoarcă majoritatea investitorilor împotriva viziunii Exxon. Fondul a obținut sprijinul a trei fonduri de pensii (inclusiv cel al Bisericii Anglicane) care sunt acționari ai Exxon și al fondurilor de investiții Blackrock și Vanguard, care dețin mai mult de 15% din acțiunile grupului petrolier. „Acest lucru nu ar fi fost posibil acum un an sau doi”, subliniază site-ul specializat în domeniul economic Quartz.

Engine No. 1 a apelat mai mult la apetitul pentru profit al acestor investitori decât la interesul pentru mediu. Într-un document pe care firma l-a pus la dispoziția acționarilor, aceasta susține că obsesia Exxon pentru combustibilii fosili și disprețul său față de sursele regenerabile pun în pericol viitoarele dividende.

„Este o premieră faptul că discursul despre perspectivele financiare pe termen lung ale tranziției energetice are consecințe concrete asupra unei importante companii petroliere”, noteză canalul Bloomberg.

Engine No. 1 a avut grijă să aleagă candidați care nu au CV-uri prea „verzi”.  Pe lângă Alexander Krasner, angajatul Alphabet, ceilalți doi noi directori ai Exxon, susținuți de fondul de investiții sunt Kaia Hietala, directorul care a lucrat pentru Neste, un rafinator finlandez de petrol, și Gregory Goof, un veteran al industriei petroliere nord-americane.

Exxon, ținta ideală

Exxon a fost victima ideală a acestei prime operațiuni de infiltrare „ecologică”. Grupul este văzut în prezent ca veriga slabă a industriei petroliere. În 2020, a pierdut bani pentru prima dată în istoria sa. O performanță slabă pusă, de unii analiști, pe seama încăpățânării Exxon de a produce doar petrol fără să încerce să se diversifice în energiile regenerabile.

În acest context, investitorii, frustrați, erau „mai dispuși ca niciodată să acorde atenție unui fond de investiții care susține că prin schimbarea strategiei, va crește profitul”, notează Financial Times.

Cu toate acestea, Exxon nu este un caz izolat. De la sfârșitul lunii mai, dezamăgirile se adună pentru giganții petrolieri care nu se grăbesc să facă trecerea la energiile regenerabile. La 26 mai, în Olanda, instanța a ordonat grupului Shell „să reducă și mai mult emisiile de gaz cu efect de seră”, iar acționarii companiei Chevron au votat cu o majoritate de 60% în aceeași săptămână, o rezoluție prin care solicită liderilor grupului să reducă emisiile de CO2.

Nimic din toate acestea nu i-a determinat pe directorii multinaționalelor să ia măsuri. Hotărârea instanței olandeze poate fi atacată în apel, rezoluția acționarilor de la compania Chevron este doar o recomandare și Exxon continuă să dețină controlul în Consiliul de administrație în ciuda sosirii celor trei directori susținuți de Engine No. 1.

Această serie neagră pentru acești uriași ai aurului negru sugerează însă „o transformare continuă a sectorului”, remarcă site-ul de știri Vox. Unul dintre fondurile de pensii care a susținut eforturile fondului Engine No.1 a publicat un comunicat după numirea noilor directori prin care indică că „acesta nu este decât începutul”. Se pare că revoluțiile nu mai au loc pe străzi, ci în cadrul Consiliilor de administrație...

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24