Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Irina Zamfirescu (Active Watch): România riscă un infringement pe colectarea selectivă, iar noi nu mai reușim să ridicăm gunoiul de pe străzi

eliza_gunoaie.jpg

Starea de alerta in sectorul 1 nu se prelungeste
Starea de alerta in sectorul 1 nu se prelungeste
Sursa imaginii: 
Eliza Casandra/RFI România

Prefectul Capitalei a anunțat luni că amână o decizie privind instituirea stării de alertă sanitară în sectorul 1, așa cum a cerut, vineri, primarul Clotilde Armand. Și asta după ce firma de salubrizare Romprest a oprit din nou colectarea gunoiului de pe străzi din cauza conflictului cu primăria privind plata datoriilor.  Între timp,  primarul Sectorului 1 a anunțat că va depune plângeri penale pentru infracțiunea de șantaj împotriva acționarilor companiei de salubritate și că va cere autorităților abilitate să ridice licența acestui operator. 

Compartimentul Protecția Mediului din cadrul Poliției Locale sector 1 a aplicat, în perioada 1 iunie -7 iunie 2021, sancțiuni contravenționale companiei Romprest Service în valoare totală de 160.000 de lei. Cele mai mari sancțiuni, în valoare de 60.000 de lei și de 80.000 de lei, au fost pentru nerespectarea notificărilor autorității contractuale aplicate în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, potrivit unui comunicat transmis luni de Primăria Sectorului 1, citat de Mediafax. Amenzile au venit după ce Poliția Locală „a indicat” companiei locațiile exacte pentru ridicarea depozitelor de deșeuri, „iar aceasta nu s-a conformat”.

"Mi se pare stupid că noi, în condițiile în care România riscă un infringment pe colectarea selectivă a deșeurilor, în condițiile în care la nivelul Bucureștiului  avem mari probleme de gestionare a gropilor de gunoi , avem această discuție că nici măcar nu mai reușim să ridicăm gunoiul de pe străzi, discuție care se poată pe un ton alarmist, fără ca oamenii să înțeleagă până la capăt care sunt cauzele", spune la RFI, Irina Zamfirescu, de la Active Watch.

Ce înseamnă stare de alertă sanitară? 

Irina Zamfirescu, Active Watch: "Asta aș vrea să-i întrebăm cu toții pe doamna primar și pe domnul prefect. Cred că înainte de orice, trebuie să discutăm cu este comunicată această criză a gunoaielor. Nu am văzut nicio explicație, care ar fi consecința acestei stări de alertă. Din ce am reușit să documentez, această stare de alertă s-ar justifica dacă existau niște evenimente, incidente, care nu puteau fi previzionate cumva. Înțeleg, de prin presă, că Romprest a notificat primărica cum că urmează să sisteze colectarea gunoiului. Nu știu dacă intră pe definiția stării de alertă. Nimeni nu vorbește cu noi despre aceste detalii. Și aici, aș aduce în discuție chiar statusul primarului Sectorului 1 care ne îndemna să sunăm la poliția locală, spunându-ne explicit <Vă explica mai târzu de ce. Este foarte important să sunăm dacă nu ne-a fost ridicat gunoiul>. Mi se pare fabulos că ne îndeamnă să sunăm la poliție fără să ne explice de ce."

Citește și: Sectorul 1, sufocat de gunoaie. Clotilde Armand cere să fie declarată stare de alertă sanitară

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 
Irina Zamfirescu (Active Watch), intervievată de Mirela Dădăcuș