Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dan Trifu (Coaliția Natura 2000): Prăbușirea cascadei Bigăr poate fi încadrată la faptă penală

Petitie Salvati Cascada Bigar.jpg

Cascada Bigăr, după prăbușire (Sursa foto: RFI/Otilia Ghițescu)
Cascada Bigăr, după prăbușire (Sursa foto: RFI/Otilia Ghițescu)

Prăbușirea cascadei Bigăr înseamnă prăbușirea patrimoniului natural al României, declară la RFI președintele Federației Coaliția Natura 2000, Dan Trifu. Cascada din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița s-a prăbușit luni seară. Romsilva spune că incidentul s-a petrecut din cauze naturale, mai exact după ce travertinul și mușchiul de pe pereții cascadei s-au acumulat în timp, ceea ce ar fi dus la prăbușirea ei sub propria greutate.

Dan Trifu spune că prăbușirea cascadei Bigăr ”înseamnă prăbușirea patrimoniului natural al României. Dacă tot am clasificat cascada Bigăr ca fiind una dintre cele mai frumoase din România și nu i-am dat nici un fel de importanță, vă dați seama că dezastrul la nivel național și chiar mondial este unul foarte grav și vă dați seama cum afectează acest lucru imaginea României. Este de neconceput așa ceva, este inadmisibil ca Romsilva să nu fi avut niște studii, să facă totuși niște demersuri în zona respectivă, mai ales că am înțeles că sunt fisuri care se văd de ceva timp și ca atare, trebuia să luăm niște măsuri științifice, așa cum cere și legea”.

 

Cascada Bigăr s-a prăbușit

 

Președintele Federației Coaliția Natura 2000 atrage atenția că ”nu avem nici un fel de protecție pentru monumentele naturale. Se vede clar o degradare a patrimoniului, de la înlăturarea ONG-urilor de la administrarea ariilor protejate. Cum se face că după înlăturarea acestor ONG-uri, începem să pierdem zone de patrimoniu extrem de importante?”.

 

Ce soluții există după prăbușirea cascadei Bigăr?

 

Dan Trifu prezintă câteva posibile soluții după prăbușirea cascadei Bigăr: ”O să discutăm cu toate părțile și cu Romsilva și cu specialiștii, cu biologul Parcului, să vedem dacă există soluția tehnică pentru ridicarea acelei bucăți, într-un anume fel, dar care nu va mai fi niciodată la fel. Asta este o soluție la care ne gândim. A doua soluție va fi să lăsăm natura să evolueze așa cum știe ea, cu această pierdere inestimabilă, dar cu siguranță, vom cere autorităților centrale și Romsilva ca legile să fie modificate, să fie mult mai drastice”.

 

Cascada Bigăr, înainte de prăbușire (Sursa foto: Facebook/Cascada Bigăr)
Cascada Bigăr, înainte de prăbușire (Sursa foto: Facebook/Cascada Bigăr)

 

Președintele Federației Coaliția Natura 2000 crede că în cazul prăbușirii cascadei Bigăr se poate vorbi de o faptă penală: ”Distrugerea de patrimoniu natural, de monument al naturii este faptă penală. În cazul de față, cred că putem vorbi, pentru că s-a distrus această bucățică din patrimoniul nostru natural, mai ales că era un monument al naturii cascada respectivă și legea spune foarte clar că este faptă penală. Ca atare, poate începe urmărirea in rem”.