Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


AmiEco sau cum vor 3 elevi să lupte contra deșeurilor din plastic

Hugo Leurent, Daria Băncilă și Faustine Gallas au doar 11 ani și învață la Liceul Francez Anna de Noailles din București. În ciuda vârstei, pandemia le-a dat o idee mai puțin întâlnită în rândul copiilor de vârsta lor: au pus bazele unei asociații care își propune să atragă atenția asupra consecințelor nefaste pe care le are plasticul în viața de zi cu zi. 

„Noi suntem toți în clase diferite la școală, numai că suntem toți colegi și prieteni. Și am înființat asociația atunci când am văzut câte dezastre naturale sunt. Am văzut, de exemplu, la știri dezastrele naturale. Și sunt foarte multe lucruri care sunt legate de ecologie și atunci am zis că trebuie să facem ceva ca să oprim asta și atunci am zis că ar fi bine, chiar dacă suntem minori, să facem ceva în privința aceasta”, ne-a povestit Daria Băncilă.

La rândul ei, Faustine Galas spune că au învățat la școală despre cât de dăunător este plasticul pentru planetă, că sunt multe animale marine care înghit deșeurile din plastic care ajung în apele mărilor și oceanelor, în aceeași măsură în care oamenii găsesc deșeuri din plastic atunci când se plimbă prin pădure, de exemplu. 
„Cel mai mult m-a impresionat numărul de ani care sunt necesari pentru ca plasticul să se descompună complet, adică 500”, mai spune Faustine Galas.

Și-au făcut și un site, unde prezintă, în stilul lor, informații legate de protejarea mediului. Și nu s-au oprit doar la o simplă activitate de conștientizare, căci la jumătatea lunii mai, au organizat o strângere de deșeuri din plastic în Pădurea Băneasa.

„Automat cu ecologia putem să schimbăm planeta, adică putem să schimbăm mediul înconjurător și planeta. De aceea am decis ecologia. Și chiar suntem mândri de alegerea noastră, a fost o alegere bună”, ne explica și Hugo Leurent.

Îi sprijină și părinții în demersul lor, care se bucură de această activitate a copiilor lor. La rândul lor, profesorii au fost foarte receptivi și i-au susținut în promovarea evenimentului în rândul elevilor liceului, astfel că AmiEco au putut miza pe peste o sută de colegi, cărora li s-au adăugat și părinții și profesori.

Cum au creat cei trei elevi AmiEco și cum au reușit să își depășească obiectivul de deșeuri colectate pe care și l-au propus pentru primul lor eveniment, puteți vedea în materialul video.