Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hectare întregi de gunoaie într-un Parc Natural din Siberia

siberia.png

Deșeuri în Parcul Național Tounka din Siberia
Image source: 
Instagram par @domostroi_38 via France24

La poalele Munților Saian, în Parcul Național Tounka din Siberia, în apropiere de granița dintre Rusia și Mongolia, suprafețe imense sunt acoperite, de mai multe luni, cu sticle de plastic, moloz, bucăți de tablă și alte deșeuri. Un video postat recent pe rețelele de socializare și preluat de presa locală, a stârnit stupefacția internauților.

Videoclipul a fost filmat de Anastasia Kulawskaya, care locuiește cu familia sa în Irkutsk, la o distanță de 140 de kilometri de parc. „Ceea ce am văzut ieri ne-a șocat”, scrie ea în descrierea postării. „Ce exemplu vom da generațiilor viitoare?” (...) Distrugem cu propriile mâini lucruri minunate care au fost create cu mult înaintea noastră!” În videoclip, Anastasia precizează că toate aceste deșeuri se află chiar în fața unui panou cu „depozitarea gunoaielor interzisă”.

Contactată de echipa postului de televiziune francez France 24, Anastasia Kulawskaya relatează cum a găsit această groapă de gunoi ilegală, pe când se afla în vacanță în zonă:

„Pur și simplu mă plimbam când am dat din întâmplare peste aceste deșeuri. Am decis să postez videoclipul pe rețelele de socializare pentru a aduce la cunoștință această situație, sperând că acest lucru va duce la rezolvarea problemei.”

În aprilie a.c., o asociație ecologică locală, Viitorul Terrei depinde de tine, a denunțat depozitarea ilegală de deșeuri. Activista Tatiana Nikiforova a declarat pentru ziarul Gazeta-n1 că o mare parte din gunoi este constituită din deșeuri industriale reciclabile, încurajând locuitorii să își sorteze deșeurile.

Guvernatorul Republicii Buritia, unde se află parcul, s-a deplasat la fața locului la 25 mai. A descris această acțiune ca fiind „rușinoasă” și a anunțat că va aloca fonduri pentru înființarea unui centru de sortare a deșeurilor.

De câțiva ani, Parcul Național Tounka este scena deversărilor ilegale de deșeuri. Construirea unei gropi de gunoi pe teritoriul parcului natural este interzisă, iar transportul deșeurilor în alte zone este costisitor. În mai 2020, o suprafață de 14 hectare era acoperită de deșeuri aruncate ilegal.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24