Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Australia: Invazia șoarecilor, încă un efect al schimbărilor climatice

australia_soareci.png

Sistem improvizat de combatere a șoarecilor într-un hambar al fermierului Col Tink, New South Wales, Australia, iunie 2021
Sursa imaginii: 
Saeed KHAN AFP via France24

După ani de secetă, fermierii din estul Australiei se confruntă de luni de zile cu o invazie de șoareci care le devorează culturile.

Col Tink, un fermier de lângă Dubbo, un mic oraș din statul Noul Wales de Sud, cu o mătură în mână fugărește sute de șoareci către un mic bazin cu apă, amenajat în chip de capcană (vezi foto sus). Metoda este singura pe care o are la dispoziție pentru a reduce amploarea acestui adevărat flagel .

Până în prezent însă, eforturile au fost în zadar. Șoarecii continuă să atace rezervele de cereale și de fân și nu omit niciun produs comestibil.

Pe rețelele sociale au fost postate videoclipuri care redau imagini de coșmar, cu mii de șoareci care roiesc în hambare, locuințe sau se deplasează în hoarde mari cu viteză mare.

Este cea mai recentă nenorocire care s-a abătut asupra fermierilor australieni, după ani de secetă, incendii forestiere devastatoare sau inundații.

„Tatăl meu încă trăiește, are 93 de ani, iar ultimii trei ani sunt cei mai răi din toată viața sa. Cred că este cea mai mare invazie de șoareci care a avut loc vreodată”, spune domnul Tink, crescător de bovine.

Ierni blânde, șoareci mulțumiți

El este îngrijorat ca acest flagel să nu dureze și în timpul iernii sudice, care începe acum în iunie.

„Dacă nu avem parte de o iarnă cu adevărat rece și umedă, sunt îngrijorat de ceea ce se va întâmpla în primăvară”, a declarat bărbatul în vârstă de 65 de ani pentru agenția de presă France-Presse (AFP).

Steve Henry, cercetător la centrul de cercetare științifică CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), nu este deloc mai optimist decât domnul Tink.

„De obicei o asemenea invazie de șoareci se termină repede, ei dispar peste noapte, dar nu și în cazul de față”, explică domnul Henry, specializat de aproape trei decenii în domeniul animalelor dăunătoare.

Acest mic rozător se adaptează perfect la orice condiții climatice iar anul acesta invazia a atins cote maxime.

Cifrele sunt „pur și simplu astronomice”, potrivit lui Terry Fishpool, în vârsta de 74 de ani, producător de cereale din Tottenham, Noul Wales de Sud.

Hoarde de rozătoare au fost raportate începând cu luna octombrie, odată cu prima recoltă bună după o lungă perioadă de secetă.

Bill Bateman, profesor asociat la Universitatea Curtin din Australia de Vest, susține că până în prezent aceste invazii de șoareci au avut loc doar o dată pe deceniu, dar schimbările climatice cresc frecvența acestui fenomen.

„Dacă nu mai avem parte de ierni dure, șoarecii vor avea suficientă hrană pentru a supraviețui tot anul, astfel fenomenul va deveni cronic”, estimează domnul Bateman.

„O pantă periculoasă”

Confruntat cu acest flagel, guvernul australian a anunțat aplicarea unui plan de mai multe milioane de dolari și a dezvoltat un pesticid puternic, bromadiolon, care însă nu a fost încă aprobat de autorități.

Acest anticoagulant acționează mai rapid și mai eficient decât pesticidele folosite până acum. Singurul dezavantaj este că rămâne mai mult timp în organismul șoarecilor morți sau muribunzi.Prin urmare, experții se tem că acest pesticid să nu omoare și animalele care vor mânca apoi șoarecii otrăviți.

„Utilizarea acestui produs pentru combaterea rozătoarelor este extrem de îngrijorătoare”, spune domnul Bateman, de la Școala de Științe Moleculare și ale Vieții.

„Este o pantă periculoasă” pentru că utilizarea pe termen lung a acestui produs va avea efecte dăunătoare asupra mediului înconjurător. Potrivit lui, oamenii pot fi otrăviți ca urmare a modului în care funcționează lanțul alimentar.

„Vom avea cu adevărat probleme în viitor, nu doar din cauza distrugerii biodiversității, dar și din cauza distrugerii mijloacelor de apărare împotriva oricărei invazii viitoare de șoareci”.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după reportajul publicat de France 24