Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cel mai curat aer din Europa se respiră în două oraşe din Suedia şi Finlanda. Bucureştiul, pe locul 263 din 323

ume_alv_in_umea.jpg

În orașul Umea din Suedia se respiră cel mai curat aer din Europa
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Oraşele Umea din Suedia şi Tampere din Finlanda au cel mai curat aer din Europa, arată un clasament dat publicității astăzi de Agenţia Europeană de Mediu. Au fost evaluate 323 de orașe. Capitala României ocupă locul 263. Bucureștiul nu este singurul oraș din clasament.

Agenţia Europeană de Mediu a evaluat poluarea cu particulele în suspensie PM2.5 în 323 de oraşe din 26 de ţări ale UE, dar şi din Islanda, Norvegia şi Elveţia. Clasamentul a acoperit ultimii doi ani şi nu a inclus toate oraşele europene, din cauza lipsei de date comparabile.

Cel mai curat aer din Europa este la Umea, oraș din nord-estul Suediei, cu puțin peste 130.000 de locuitori.

Pe podium mai urcă Tampere (Finlanda) și Funchal (Portugalia).

Top 5 este completat de Talinn (Estonia) și Bergen (Norvegia).

 


Unde se respiră cel mai curat aer din Europa
Sursa imaginii: 
site-ul Agenției Europene de Mediu

 

Evaluarea Agenției Europene de Mediu arată că în 127 de orașe calitatea aerului este bună, în alte 123 de orașe s- a înregistrat o poluare moderată, iar restul de 73 de orașe au avut o calitate slabă sau foarte slabă a aerului.

Cel mai bine plasat, între orașele României, este Botoşani, unde calitatea aerului este considerată moderată, Botoșaniul fiind pe locul 223 din 323 de oraşe.

Bucureştiul este pe locul 263 - indicatorul referitor la particulele în suspensie fiind 16,4, în condiţiile în care oraşul de pe prima poziţie din clasament are 3,7.

Timişoara este pe locul 267, iar Braşovul este pe locul 273, toate trei considerate cu o calitate slabă a aerului.

Românii care locuiesc în zone urbane puternic poluate, cum este cazul Capitalei, pierd în medie patru ani din speranța de viață, arată studiile efectuate la nivel european. Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, declara, recent, la DIGI 24, că în România, anual, 25.000 de oameni sunt victimele directe ale poluării masive.

Primul oraș din Franța din punct de vedere al calității aerului este Pau (poziția 13 în ierarhia EEA). Parisul se situează pe poziția 154, mult după Bayonne (18), Saint Denis (22), Dijon (23), Brest, Montpellier, Limoges, Clermont-Ferrand etc.

Clasamentul poate fi consultat aici.