Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


54 de localităţi din 20 de judeţe, afectate de ploi. Doi oameni, luați de ape

inundatii.jpg

49 de localităţi din 18 judeţe, afectate de ploi. Doi oameni, luați de ape. Image source: gov.ro

Structurile pentru situaţii de urgenţă au intervenit în 20 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, în urma ploilor abundente din ultima perioadă, fiind afectate 54 de localităţi, a informat sâmbătă ministrul de Interne, Lucian Bode, la videoconferinţa cu prefecţii, convocată de premierul Florin Cîţu. Doi oameni au fost luați de ape.

 

Autortatile intervin in continuare in Bacău, Constanţa, Ialomiţa, Iaşi, Suceava şi Vrancea. Au fost puse vieţi în pericol, au existat persoane evacuate, întreruperi de electricitate.  a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, o situaţie mai gravă se înregistrează în localitatea Nereju din judeţul Vrancea, unde 12 muncitori care efectuau lucrări au fost surprinşi de creşterea râului şi s-au refugiat într-un vagon-remorcă.
Hidrologii au emis o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 25 de judeţe până luni. De asemenea, o avertizare Cod galben este în vigoare luni la miezul nopții pe râuri din 31 de județe.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Bacău, Vrancea, Buzău, Galaţi, Tulcea şi Constanţa.

.............................................................................................................

În 49 de localităţi din 18 judeţe au fost înregistrate efecte ale precipitaţiilor abundente căzute în ultimele 24 de ore, două persoane fiind luate de viituri, a anunţat, sâmbătă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Printre judetele afectate se numără Iaşi, Sibiu și Capitala.

"Din nefericire, în cursul zilei de ieri, două persoane au fost luate de apă (o persoană în localitatea Mănăstirea Caşin, jud. Bacău - bărbat de aproximativ 70 ani a fost luat de apă, după ce podeţul pe care se afla s-a rupt şi o persoană luată de apă în localitatea Almaş din jud. Neamţ - a fost găsită de echipajele de intervenţie în stop cardio-respirator, ulterior declarându-se decesul)", se arată într-un comunicat al IGSU.

"O altă situaţie deosebită a fost înregistrată în localitatea Mănăstirea Caşin din jud. Bacău, unde şapte persoane au fost evacuate preventiv la rude, cele şase case în care locuiesc fiind în pericol de a fi inundate de râul Caşin. De asemenea, circulaţia rutieră a fost temporar afectată pe trei drumuri naţionale şi un drum judeţean", precizează IGSU.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, au fost înregistrate avarii în şapte localităţi din trei judeţe (Botoşani, Harghita şi Neamţ), însumând peste 5.000 de consumatori finali afectaţi.