Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Mediului la RFI: Urșii rup gardurile electrice, trebuie să intervenim. Recensământul, gata anul acesta

ONG Ordonanta ursi catastrofala.jpg

OUG care permite împușcarea urșilor agresivi a fost aprobată (Sursa foto: pixabay)
OUG care permite împușcarea urșilor agresivi a fost aprobată (Sursa foto: pixabay)

Recensământul populației de urși ar putea fi terminat anul acesta, declară într-un interviu la RFI ministrul Mediului, Tanczos Barna. El susține că ”oamenii de știință din universități sunt atacați, pentru că se spune că s-a făcut acest recensământ la comandă”. Ministrul acuză unele ONG-uri de mediu de iresponsabilitate.

Guvernul pregătește modificarea legislației, în așa fel încât intervenția în cazul apariției urșilor în zone locuite să aibă loc în cel mult 24 de ore de la sesizare. Acțiunea presupune alungarea animalului, relocarea lui sau chiar împușcarea, în funcție de gravitatea situației.

RFI l-a întrebat pe ministrul Mediului, Tanczos Barna, de ce nu-și instalează oamenii garduri electrice, pentru a se proteja de urși.

 

Tanczos Barna: V-aș invita cu mare respect în zonele unde oamenii își instalează garduri electrice, ca să le vedeți și dvs.. Funcționează, cu siguranță, funcționează în anumite situații. Eu am văzut gard electric rupt în fiecare seară de urs, am văzut șanț săpat sub gardul electric de urs. Trăiesc în această comunitate de 45 de ani și știu ce înseamnă gardul electric și cred că sfaturile pe care le primim vin după ce sute, mii de fermieri au experimentat lucrul cu gardul electric, fără să fie trâmbițate și fără să fie anunțate. Oamenii încearcă să se apere inclusiv cu garduri electrice. Avem curți înconjurate cu gard electric în Băile Tușnad, fiecare curte, fiecare gard întărit cu gard electric și în ciuda acestui fapt, pe străzile din oraș se plimbă urși, nu un urs, zeci. Turiștii au început să anuleze rezervările, pentru că pe stradă nu mai are nimeni curajul să se plimbe.

 

Petiție pentru demiterea ministrului Mediului

 

Câți urși există de fapt în România?

 

Rep.: Dar există tot felul de metode științifice moderne, pentru a ține ursul în pădure, de exemplu camere de supraveghere cu amprentă termică, ce pot fi instalate la marginea pădurii și când vezi că ursul iese din habitatul său și se apropie de o comunitate umană, poți interveni la timp, înainte ca animalul să intre efectiv în localitate. Asta este iarăși o soluție propusă de ONG-urile de mediu și mai sunt și alte soluții, care nu sunt folosite în România.

T.B.: Cu siguranță și vor veni inclusiv aceste soluții. Aș vrea să vorbiți și dvs. cu oamenii care trăiesc zi de zi alături de aceste animale sălbatice, cu acea victimă care tocmai își repara gardul electric, moment în care a fost atacat și se luptă pentru viață, a fost între viață și moarte, practic. Aceste soluții cu siguranță pot fi discutate, putem să punem inclusiv camere de luat vederi și termo și de care doriți, dar în momentul în care în fiecare seară într-o localitate apar șapte-opt urși, în momentul în care în cinci ani de zile a crescut de zece ori numărul de apeluri la 112, sunt convins că nici soluțiile, nici situația nu este comparabilă nici cu Estonia, nici cu Suedia, nici cu Spania, Elveția sau Austria, unde au fost eliminate aceste populații de urs. Eu sunt conștient de faptul că există soluții, dar trebuie să intervenim pentru a proteja viața umană. Nonintervenția timp de cinci ani de zile a dus la un habitat natural foarte bun pentru populația de urs, a dus la o creștere treptată a populației de urs. Evidențele arată exact acest fenomen biologic, natural, de creștere treptată a populației.

 

Recensământul urșilor din România

 

Rep.: Noi încă nu știm care este de fapt populația de urși din România, pentru că nu a fost făcut un recensământ, după metode științifice moderne. Practic, de aici pleacă totul, mai întâi trebuie să știi cum stai, câte exemplare sunt, ca să știi apoi cum să intervii, îți trebuie o bază științifică foarte clară. Când veți face recensământul urșilor?

T.B.: Acest recensământ a fost comandat după cinci ani de minister, după ce am venit eu la minister. Cinci ani de zile nu s-a comandat acest recensământ și nici nu a fost cerut din păcate de nimeni. Acest recensământ sper să fie terminat anul acesta, în ciuda faptului că unii contestă non-stop inclusiv metodele pe care le denumesc unii științifice doar dacă sunt cele cu care sunt de acord ei. Oamenii de știință din universitățile din România sunt atacați, pentru că se spune că s-a făcut acest recensământ la comandă. Un lucru este cert, avem comanda făcută, avem licitația anunțată, sper ca anul acesta să se termine recensământul pe sistemul pe care s-a mers până în 2016. În paralel, avem acest proiect european, prin care vom finanța recensământ bazat pe probe genetice, un recensământ care nu s-a făcut niciodată, în nici o țară, la o asemenea scară, pentru că este una să faci pe un teritoriu de 500-1.000 de hectare recensământ bazat pe probe genetice și este altceva să faci la nivel național, este una să faci la o populație de câteva sute de exemplare și altceva să faci la o populație de exemplu de 6.000 sau de 10.000 de exemplare, o să vedem după studii care este populația estimată.

Un lucru trebuie avut în vedere: lipsa de încredere totală, care s-a generalizat, atât din partea ONG-urilor, ministerului, vânătorilor, populației, autorităților publice locale, oamenilor de știință nu va duce nicăieri.

 

Conflictul cu unele ONG-uri de mediu

 

Rep.: Organizația de mediu Agent Green a lansat o petiție pentru demiterea dvs.. Cum răspundeți?

T.B.: Nu comentez, iresponsabilitatea de care unii dau dovadă nu merită comentată.

 

Rep.: Dar teoretic, ar trebui să stați la aceeași masă cu aceste ONG-uri de mediu.

T.B.: Stăm la aceeași masă cu multe organizații de mediu, foarte multe organizații de mediu care au o atitudine responsabilă, care știu ce înseamnă protejarea vieții umane, știu ce înseamnă Constituția, care obligă statul român și instituțiile statului să ia măsuri, pentru a proteja viața umană, pentru a asigura dreptul la siguranța cetățeanului. Stăm la masă săptămânal cu foarte multe organizații nonguvernamentale, care au atitudine responsabilă.

 

Rep.: Dar și ursul este o specie protejată prin legislația europeană. Nu riscăm un infringement, dacă nu gestionăm cum trebuie această problemă?

T.B.: România nu riscă nici un infringement, în cazul în care respectă procedurile. A respectat procedurile și până în 2016. Nu s-a pus problema infringementului niciodată. Intervenția umană este permisă de directiva europeană. Chiar se menționează punctual, textual, în mod expres, că pentru a proteja viața și bunurile create de om, se poate interveni. România a făcut acest lucru până în 2016, după care s-a retras și a generat o situație fără precedent la nivel european.

 
Tanczos Barna, despre gardurile electrice împotriva urșilor