Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cod roșu de caniculă: vor fi 41 de grade la umbră

cod_rosu_canicula_grade_umbra.jpg

Temperaturi caniculare, joi și vineri în România (Sursa foto: pixabay)
Temperaturi caniculare, joi și vineri în România (Sursa foto: pixabay)

Canicula se instalează în toată România. ANM a emis miercuri un Cod roșu valabil pentru șapte județe din vestul țării, unul portocaliu care vizează 11 județe și un Cod galben pentru restul țării. Maximele vor ajunge la 39-41 de grade.

Codul roșu de caniculă este valabil joi și vineri în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș.

Temperaturile maxime vor fi extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei: între 39 și 41 de grade. Noaptea nu vor fi mai puțin de 20-24 de grade.

 

Climatolog: Știința e sub asalt

 

Din Himalaya până în Arctica, ghețarii se topesc tot mai repede (Studiu științific)

 

Codul portocaliu de caniculă vizează 11 județe: Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Alba, Sibiu, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj și Olt.

Codul galben de caniculă e valabil pentru restul țării. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

 

Caniculă și în București

 

Va fi caniculă și în București, mai exact joi și vineri, când temperaturile maxime vor fi de 34-36 de grade, iar cele minime nu vor scădea sub 20 de grade.

Joi e posibil să plouă torențial în Capitală, unde se vor înregistra descărcări electrice și chiar condiții de grindină.