Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Peisaj dezolant pe apele României, după viituri

Nivel alarmant de poluare în apele României (Sursa foto: arhivă site Act for Tomorrow-ilustrație)

Tone de gunoaie s-au adunat pe mai multe râuri din țară, în urma viiturilor din ultimele zile. De la plastic și deșeuri menajere, până la resturi vegetale au format adevărate insule de gunoaie.

Fondatorul asociației Act for Tomorrow, Andrei Coșuleanu, spune la RFI că este vorba despre un nou eșec al autorităților în gestionarea deșeurilor: ”Se întâmplă să tragem cumva concluziile după ceea ce n-am făcut în ultimii foarte mulți ani și anume să asigurăm României un sistem de colectare corectă a deșeurilor reciclabile. În acest moment, deșeurile pe care le produce fiecare dintre noi ajung de cele mai multe ori nu acolo unde le-ar fi locul, adică la reciclat, ci în natură”.

 

Studiu alarmant: Apele României sunt pline cu particule de microplastic. Ce se întâmplă cu pânza freatică?

 

Cum va funcționa sistemul de garanție/returnare a ambalajelor?

 

Activistul de mediu atrage atenția că ”fenomenele se vor accentua din punct de vedere al extremelor, adică va fi foarte cald astăzi, mâine va veni o ploaie cu cantități foarte-foarte mari, cu foarte mulți litri pe metru pătrat, va crește foarte mult cantitatea de apă din râuri, vor ieși din matcă și atunci râurile vor colecta practic tot ce înseamnă deșeuri din jurul acestor ape, le vor transporta, se vor forma aceste insule de gunoaie, de deșeuri și de tot felul de alte lucruri pe care oamenii le aruncă în natură și vom asista în continuare la situații și la imagini greu de descris, așa cum a fost și situația de săptămâna aceasta”.

 
Andrei Coșuleanu, despre insulele de deșeuri de pe râuri, în urma viiturilor