Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Temperaturi de până la 36 de grade în București

canicula.jpg

Temperaturi de până la 36 de grade în București Image source: Fred Tanneau, AFP

Meteorologii anunță temperaturi extrem de ridicate în București marți și miercuri, în jurul valorii de 36 de grade.

Vremea va fi în continuare călduroasă, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 de grade, iar miercuri va fi caniculă la amiază și se va înregistra o maximă termică de 35 - 36 de grade.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Temperatura minimă va fi de 18 - 20 de grade.

Cerul va fi variabil, probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă, iar vântul va sufla slab și moderat.

Meteorologii au emis atenționări cod portocaliu de caniculă pentru șase județe din Vestul țării și 17 județe din centrul și Sudul teritoriulului, plus București. În zona Moldovei este cod galben de instabilitate atmosferică.

Marți, între orele 12.00 și 22.este cod galben de instabilitate atmosferică în zona Carpaților Orientali și în estul Carpaților Meridionali, precum și în cea mai mare parte a Moldovei, în nord-estul Munteniei și nordul Dobrogei. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și, mai ales după-amiaza, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină și vijelii.

În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local 20 - 40 l/mp.

Potrivit meteorologilor, manifestări de instabilitate atmosferică vor mai fi pe alocuri și în restul teritoriului.

În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureșului și sudul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 și 36 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 și 21 de grade. Aici, meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de caniculă valabil de marți, de la ora 12.00 până miercuri, la ora 22.00.

Va fi un val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat.

Zonele afectate sunt Crișana, Banat și sud-vestul Olteniei.

În cursul zilelor de marți și miercuri (29 și 30 iunie), în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35...38 de grade.

Joi, în estul și sudul teritoriului disconfortul termic se va menține ridicat, dar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în cea mai mare parte a țării și se va menține accentuată până la sfârșitul săptămânii.