
Mediu
Lytton, Canada: Incendii spontane provocate de canicula fără precedent
canada_incendiu.png

„Suntem cu toții șocați, membrii comunității noastre au pierdut tot”. Cu aceste cuvinte, Edith Loring Kuhanga a rezumat starea sa de spirit, dar și a locuitorilor din Lytton, într-un text postat pe Facebook, după ce satul a fost distrus de incendiile spontane provocate de „cupola de căldură”.
Edith a postat și câteva fotografii care arată micul sat de 250 de locuitori, aflat în albia râului Fraser, cuprins de flăcări.
Asociația culturală indigenă 2 Rivers Remix Society a postat, de asemenea, două videoclipuri în care pot fi observate numeroasele incendii ce au izbucnit în jurul satului, atmosfera fiind una aproape apocaliptică. În împrejurimi, peste 1.700 de persoane trăiesc în zona rurală sau în cele șase rezervații ale comunității indigene Nlaka’pamux.
Mai mulți locuitori au postat și ei videoclipuri cu casele în flăcări și cu perdeaua groasă de fum care se răspândea prin sat în timp ce erau evacuați.
Într-un videoclip transmis în direct pe Facebook: Nanette Phillips-Smith, locuitoare din Lytton, relatează:
„Am plecat din Lytton unde nu mai există nicio rețea telefonică. Mă duc la Kamloops și sper să ajung la soțul și copii mei care erau în Westside [zona rurală de lângă Lytton, n.r.]. Nu știu ce altceva să fac”.
Solidaritate
Primarul din Lytton, Jan Polderman, a afirmat că tuturor locuitorilor li s-a ordonat să evacueze orașul și să meargă în orașul Boston Bar, unde vor fi preluați de autorități. „Este teribil, tot orașul este în flăcări”, a declarat el pentru CBC News. „Au trecut aproximativ 15 minute de la prima semnalare de fum până când dintr-o dată au izbucnit incendii peste tot”.
Orașele din apropiere, cum ar fi Merritt, au deschis centre pentru supraviețuitorii din Lytton. Pe Facebook, locuitorii satelor și orașelor învecinate dau de știre că oferă adăpost sinistraților din Lytton, în timp ce alte persoane își caută rudele.
Valul de căldură, deosebit de puternic în Lytton, a afectat întreaga regiune, de o parte și de alta a graniței dintre Canada și SUA. Acest fenomen de „cupolă de căldură” este rezultatul presiunilor mari care rețin aerul fierbinte în această zonă. Consecințele pot fi tragice pentru cei mai vulnerabili, în special pentru persoanele în vârstă. În toată provincia Columbiei Britanice, autoritățile au raportat un total de 486 de decese între 25 și 30 iunie, comparativ cu 165 de decese în mod obișnuit în această perioadă.
Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24