Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sute de mii de hectare în flăcări în vestul Americii de Nord

incendii_sua.png

Sursa imaginii: 
France24

Canicula și seceta au provocat incendii forestiere majore în Statele Unite și Canada. Sute de mii de hectare de vegetație au fost deja devastate de flăcări, determinând autoritățile să raționalizeze consumul de apă și electricitate.

Sezonul incendiilor abia a început, dar deja din sute de mii de hectare de vegetație a rămas doar cenușa: vestul Statelor Unite și Canada se confruntă cu un val de căldură și o secetă persistentă care favorizează creșterea numărului de incendii forestiere.

California, Oregon, Arizona, Idaho... niciunul dintre aceste state din vestul Statelor Unite nu este cruțat de incendiile care au distrus până acum aproximativ 350.000 de hectare de vegetație, potrivit ultimul raport al autorităților.

Dacă 2020 a fost cel mai rău an din istoria modernă a Californiei în ceea ce privește incendiile, anul 2021 ar putea depăși acest record. În prezent, incendiile au devastat deja de două ori mai multă vegetație decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit oficialilor Serviciului de stat pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Doi pompieri morți în Arizona

În nord, mai multe incendii întețite de căldură și vânt au pustiit vegetația cu o viteză fulgerătoare. „Beckwourth complex”, o serie de incendii provocate de fulgere, a devastat deja peste 36.000 de hectare, distrugând mai multe case.

Confruntate cu flăcările autoritățile au emis ordine de evacuare și la sud de faimosul parc național Yosemite, un paradis al alpiniștilor.

Din păcate, întețirea focului îi determină pe cei care se străduiesc să-l stingă să-și asume din ce în ce mai multe riscuri. Doi pompieri din Arizona au murit într-un accident de avion în timp ce se aflau într-o misiune de supraveghere a incendiilor.

Temperaturi extreme în Canada

În Canada, tabloul este la fel de sumbru. În prezent, peste 157.000 de hectare sunt răpuse de flăcări în Columbia Britanică, o provincie supusă unui nou val de caniculă.

Cu toate acestea, autoritățile estimează că acesta va fi „mai puțin agresiv” decât valul de căldură de acum mai puțin de trei săptămâni, când un sat aflat nu departe de Vancouver înregistrase un record național de 49,6°C. Temperaturi extreme ce par ireale.

Acest episod din iunie ar fi fost „aproape imposibil” fără încălzirea globală cauzată de oameni, au concluzionat experții, estimând că schimbările climatice au făcut ca probabilitatea producerii acestui tip de evenimente să crească de cel puțin 150 de ori.

Dușuri rapide și aer condiționat oprit

Dat fiind faptul că tulburările climatice se intensifică, locuitorii din întreaga Californie au fost îndemnați să scoată din funcțiune dispozitivele inutile, să oprească aerul condiționat și să nu folosească cuptorul între orele 16:00 – 21:00, cu scopul de a raționaliza, din proprie inițiativă, consumul de electricitate.

California, cea de-a cincea cea mai mare economie din lume, dar cu o infrastructură electrică veche, vrea să evite să lase milioane de oameni în întuneric, așa cum s-a întâmplat în anii precedenți.

Săptămâna trecută, guvernatorul a îndemnat populația să reducă consumul de apă cu 15%, de exemplu irigând gazonul mai rar și făcând dușuri mai scurte.

 

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24