Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A fost finalizată OUG pentru intervenția rapidă în zonele unde apar urși, anunță ministrul Mediului

urs fioros 2.jpg

Sursa imaginii: 
facebook.com/bearlovers

Tánczos Barna a anunțat că a fost finalizat proiectul de Ordonanță de Urgență privind intervenția imediată în localitățile unde apar urși.

Conform ministrului, proiectul este gata și documentul a fost modificat la solicitarea unor instituții:

Proiectul de Ordonanță de Urgență care permite intervenția imediată în localitățile unde se semnalează prezența urșilor a fost finalizat. Azi am modificat textul proiectului în așa fel încât acesta conține propunerile Ministerului de Interne, respectiv a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Am eliminat toate obstacolele legale și de interpretare, astfel încât Guvernul va adopta proiectul de Ordonanță de Urgență în următoarea ședință de guvern”, a anunțat Tánczos Barna.

Acest act normativ reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra cetățenilor și bunurilor acestora în intravilanul localităților prin capturare/relocare sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere.

Conform inițiatorilor, scopul principal al actului normativ este ocrotirea unor valori esențiale: viața și integritatea corporală a persoanei, sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice. Documentul a fost realizat în funcție de prevederile europene și de datele statistice. Proiectul definește mai mulți termeni, modalitățile de intervenție și componența echipelor de intrevenție.

După noua lege, echipele vor fi formate din reprezentantul Primăriei, medicul veterinar, jandarmi și personalul tehnic de specialitate din partea gestionarului fondului forestier. Membrii echipei vor lua deciziile prin majoritate simplă, iar intervențiile vor fi graduale, a explicat ministrul Mediului.

Trebuie spus că îndepărtarea trebuie să fie prima soluție, tranchilizarea și relocarea sunt următoarele, iar împușcarea sau extragerea prin eutanasiere reprezintă ultima măsură. Ministrul Tanczos Barna a mai spus că ultima soluție se aplică doar dacă soluțiile anterioare au dat greș, iar exemplarul constituie un risc real și iminent la siguranța cetățenilor, dacă pune în pericol echipa de intervenție sau dacă animalul este rănit.

De asemenea, puii vor fi duși în centre de reabilitare pe cheltuiala Ministerului Mediului, iar eutanasierea sau împușcarea vor fi făcute de gestionari sau de Garda Forestieră. Trofeele astfel obținute vor rămâne în proprietatea statului.

În fine, intervențiile se fac prin sistemul 112 și doar în zonele intravilane.