Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina ar putea fi nevoită să importe... apă dulce

apa_poluare.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Revista presei Europa Plus:

  • Ucraina ar putea nevoită în următorii ani să recurgă la importuri de apă dulce, datorită poluării și utilizării iraționale a resurselor proprii;
  • Rusia și Vietnamul doresc să-și consolideze relațiile bilaterale, inclusiv în domeniul tehnico-militar.

Datorită poluării și a utilizării neraționale a resurselor de apă, Ucraina riscă să intre într-o gravă penurie și chiar să se vadă nevoită să importe apă dulce până în anul 2050, scrie în publicația Pravda directorul Inspectoratului Național pentru Ecologie al Ucrainei, Andry Malovany.

Această penurie va afecta viața a milioane de oameni și va deregla funcționarea unor întregi sectoare ale economiei naționale.

Principalul motiv al degradării ecosistemului acvatic îl constituie nerespectarea masivă a legislației pentru protecția mediului, mai ales în regiunile Dnipropetrovsk, Lviv și Jytomyr.

Deversarea substanțelor nocive și  a apelor uzate netratate sau insuficient tratate afectează grav calitatea apei din râuri și lacuri. Nu doar sectorul industrial, ci și cel al serviciilor publice contribuie din plin la poluare, prin deversarea constantă și fără socoteală a apelor uzate în râuri, lacuri și în mare. Râurile Nipru, Kalmius, Mius, Nistru, Marea Neagră și Marea Azov sunt cele mai afectate, scrie directorul Inspectoratului Național pentru Ecologie.

În râurile Zapadni Bug, Poltva, Kalchik, Kalmius, Bakhmut și Lugan concentrațiile de petrol, fenoli, compuși azotici și metale grele depășesc cu mult limitele legale admise, iar situația cea mai gravă este în regiunile Dnipropetrovsk și Donetsk.

Fosfații au devenit o problemă majoră pentru rezervoarele de apă potabilă din Ucraina.

De asemenea forarea fără autorizație a puțurilor de apă este un fenomen care s-a generalizat și care afectează grav pânza freatică și provoacă deshidratatrea terenurilor agricole.

Totodată, incapacitatea de a gestiona în mod civilizat problema deșeurilor menajere face ca pe malurile râurilor să se formeze adevărați munți de gunoaie, din care o mare parte este luată de ape. Din cauza acestui tip de ”exporturi” nedorite, s-a declanșat recent un conflict diplomatic cu Ungaria, deoarece deșeurile din Carpați sunt în mod constant luate de apele râului Tisa.

Problema protecției resurselor de apă trebuie rezolvată într-o manieră globală și coerentă. Este necesară modernizarea urgentă a întregului sistem de alimentare cu apă și de canalizare, demararea lucrărilor de curățare și adâncire a mai multor râuri, sancționarea responsabililor locali care nu-și îndeplinesc responsabilitățile legate de protecția mediului, creșterea amenzilor pentru depozitarea ilegală a deșeurilor.

Sperăm ca Parlamentul să adopte cât mai curând proiectul de lege pentru protejarea resurselor de apă și a habitatelor, conchide oficialul ucrainean.

 

Rusia și Vietnam: ”Solidaritate frățească”

Vietnamul consideră Rusia drept un partener de primă mărime în multiple domenii și dorește dezvoltarea parteneriatului strategic și a relațiilor bilaterale, inclusiv în domeniul apărării și al securității, a declarat recent președintele vietnamez Nguyễn Xuân Phúc, în cadrul ceremoniei de primire a scrisorilor de acreditare pentru noul ambasador al Rusiei la Hanoi, Gennadiy Bezdetko, transmite agenția TASS.

Potrivit președintelui, ”Vietnamul urmărește cu pritenie și solidaritate frățească dezvoltarea Rusiei și întărirea rolului său pe scena internațională sub președinția lui Vladimir Putin, cu un rol benefic în menținerea păcii în lume”.

”În ciuda nivelului ridicat de încredere recirocă între țările noastre, aș dori să observ că nivelul cooperării comerciale și economice nu și-a atins încă adevăratul potențial. Sper că veți contribui din plin la îmbunătățirea acestor relații”, i-a transmis liderul statului vietnamez noului ambasador rus.

La rândul său diplomatul rus a confirmat că între cele două țări există relații tradiționale de cooperare, pe termen lung. ”Republica Socialistă Vietnam reprezintă o prioritate a politicii Rusiei în regiunea Asia-Pacific și susținem întărirea parteneriatului strategic aprofundat în mai multe domenii”, a spus ambasadorul.

El a recunoscut că apariția pandemiei de Covid19 a afectat dinamica relațiilor bilaterale și a subliniat necesitatea reluării progresive a cooperării la adevăratul potențial. ”Rusia este gata să livreze doze de vaccin pentru Vietnam, și chiar tehnologii pentru producerea acestora. Sperăm ca în curând să fie semnate mai multe contracte în acest sens”, a subliniat diplomatul rus.

El a mai precizat că în perioada următoare Rusia va acorda prioritate cooperării bilaterale cu Vietnamul în domeniul energiei, al cercetării și tehnologiei, tehnico-militar și umanitar.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Valeria Kovalenko - Ucraina

Elizaveta Lyakh – Rusia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 15 iulie 2021