Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


JO Tokyo: Noi standarde privind poluarea și reciclarea

tokyo_deseuri.png

Instrucțiuni pentru sortarea deșeurilor în districtul Katsushika din Tokyo, mai 2018
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august a.c.) tind să stabilească noi standarde cu privire la bunele practici de mediu în Japonia, o țară care, deși are o economie foarte avansată, până de curând nu era foarte sensibilă la problemele climatice și de dezvoltare durabilă.

Deși nu ar fi vrut, organizatorii au fost nevoiți, datorită pandemiei, să restricționeze accesul spectatorilor, ceea ce va favoriza reducerea  emisiilor de CO2.

Iată câteva cifre sugestive:

2,73 milioane de tone de CO2

Aceasta este cea mai recentă estimare oficială a amprentei de carbon a Jocurilor de la Tokyo, estimată cu ajutorul ultimelor tehnologii. Nivelul este peste cel al emisiilor anuale ale unei țări precum Muntenegru (peste 600.000 de locuitori).

Numai construcția sau renovarea infrastructurii olimpice au dus la emisii de 1,5 milioane de tone de CO2.

Spectatorii - în special cei care trebuiau să vină din străinătate și, prin urmare, cu avionul - urmau să constituie un alt mare factor de poluare. Aproximativ 630.000 de bilete urmau să fie vândute inițial în afara Japoniei.

În raportul actualizat săptămâna trecută, organizatorii Jocurilor estimează că emisiile totale de CO2 vor scădea cu aproximativ 340.000 de tone datorită absenței spectatorilor din străinătate.

Tokyo-2020 se angajează să-și „compenseze” pe deplin emisiile de CO2 prin achiziționarea de ”credite de carbon” echivalente cu 4,38 milioane de tone de CO2. Aceste credite au fost emise de investitori care finanțează proiecte locale pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Principiul compensării carbonului este însă criticat de organizațiile de mediu, care îi acuză pe cei implicați că încearcă doar să își „cumpere” o reputație mai bună.

Electricitate 100% „regenerabilă”?

Organizatorii își propun ca electricitatea necesară în locurile unde se vor desfășura probele din timpul Jocurilor să fie 100% din surse regenerabile.

Dar, în realitate, doar 30-35% din electricitate va proveni direct din energii regenerabile (biomasă și energie solară), a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al organizatorilor.

Restul va fi obținut prin utilizarea certificatelor verzi, care garantează că o cantitate echivalentă de energie curată a fost alimentată în rețea sau că s-au realizat economii de energie echivalente prin lucrări de renovare energetice a imobilelor private din Tokyo.

99% din materiale vor fi reutilizate sau reciclate

Organizatorii Tokyo-2020 asigură că 99% din bunurile furnizate special pentru Jocurile Olimpice vor fi refolosite sau reciclate după eveniment.

Dar nu toate materialele intră în calcul: e vorba  în principal de mobilierul Satului Olimpic, mobilierul de birou și echipamente IT.

Unele obiecte au fost concepute special pentru a fi reciclate după Jocuri, cum ar fi paturile din Satul Olimpic, ale căror somiere sunt realizate din carton dur.

65% din deșeuri reutilizate sau reciclate

Deoarece aproape toate evenimentele „Jocurilor Pandemice” se vor desfășura cu ușile închise, gestionarea deșeurilor în diversele locații ar trebui să fie mult mai simplă decât era planificat inițial.

Cu toate acestea, organizatorii continuă să aibă drept obiectiv refolosirea sau reciclarea a 65% din deșeurile produse în timpul olimpiadelor.

Puținii spectatori vor fi rugați să-și sorteze cu atenție gunoiul: sticle de plastic PET (reciclabile), diverse materiale plastice, hârtie-carton, lichide reziduale și deșeuri alimentare.

Deșeurile care nu pot fi refolosite sau reciclate trebuie transformate în energie prin tratament termic.

Tokyo-2020 intenționează, de asemenea, să limiteze utilizarea materialelor plastice de unică folosință (ambalaje, tacâmuri etc.), încă foarte populare în Japonia.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24