Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Mediului contestă strategia CE pentru păduri. Eco-Civica: ”O decizie pripită”

Ministru Mediu strategie paduri Ecocivica.jpg

Tanczos Barna cere lămuriri de la CE legate de strategia privind pădurile (Sursa foto: Facebook/Tanczos Barna)
Tanczos Barna cere lămuriri de la CE legate de strategia privind pădurile (Sursa foto: Facebook/Tanczos Barna)

Guvernul României contestă strategia Comisiei Europene pentru gestionarea pădurilor. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, este unul dintre semnatarii unei scrisori comune, prin care 11 state membre cer Bruxelles-ului mai multe dezbateri pe acest subiect. Printre țările semnatare se numără Austria, Ungaria, Polonia, Germania și Franța. Demnitarul declară în presa de la Budapesta că România are un sistem de gospodărire a pădurilor sever și bine reglementat.

Strategia propusă de CE privind pădurile presupune între altele plantarea a trei miliarde de copaci în UE, până în 2030.

De asemenea, documentul prevede o conservare îmbunătățită a pădurilor, prin acordarea de despăgubiri proprietarilor care nu au voie să-și exploateze suprafețele forestiere.

Vicepreședintele Eco-Civica Dan Trifu spune la RFI că demersul lui Tanczos Barna trebuia gândit mai bine: ”Pare un pic pripit acest act de semnare. Era bine ca domnul ministru să se consulte totuși și cu celelalte părți din România și să găsim împreună o soluție cât mai avantajoasă pentru statul român, dar în primul rând pentru mediul din România”.

 

Ministrul Mediului la RFI: Urșii rup gardurile electrice, trebuie să intervenim. Recensământul, gata anul acesta

 

Peisajul din două zone ale Munților Făgăraș este ”șocant”. Fundația Conservation Carpathia reîmpădurește 100 ha

 

Dan Trifu afirmă că ”statele semnatare sunt în principal state care nu prea doresc conservarea pădurilor, doresc o funcție mai mult economică, decât una de protecție ecologică, așa cum ar fi normal, dar în urma schimbărilor climatice extrem-extrem de agresive, pe care le vedem în toate țările UE, inclusiv ați văzut dezastrul din jurul Roșiei Montane, este clar că UE gândește cu totul altfel și are o gândire mult mai avansată decât statele care în general se bazau pe exploatarea pădurilor în scop comercial”.

 
Dan Trifu, despre scrisoarea semnată de Tanczos Barna către Bruxelles, pe tema pădurilor