Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Caniculă în România. Acoperișuri vopsite în alb și fântâni arteziene în orașe, soluții la insulele de căldură urbană

ANM cod galben canicula furtuni.jpg

România nu va scăpa prea curând de caniculă și furtuni (Sursa foto: pixabay)
România nu va scăpa prea curând de caniculă și furtuni (Sursa foto: pixabay)

Cum putem face valurile de căldură mai suportabile în marile orașe? Plantarea de arbori, vopsirea unor suprafețe în culori deschise și amenajarea de fântâni arteziene sunt doar câteva dintre soluțiile propuse de experți pentru a combate insulele de căldură urbană care se formează în orașe.

Lorena Axinte deține un doctorat în planificare urbană și regională la Universitatea din Cardiff. Ea este unul dintre autorii unei analize pe tema insulelor de căldură urbană, publicate pe site-ul infoclima.ro.

Lorena Axinte explică la RFI ce este o insulă de căldură urbană: ”Insula de căldură urbană, așa cum îi spune și numele, este practic o zonă unde observăm o diferență de temperatură, spre deosebire de zonele rurale dimprejurul marilor orașe. Centrele orașelor au anumite caracteristici care fac ca ele să rețină căldura atât la nivel atmosferic, cât și la nivel de suprafață, astfel că putem ajunge până la 10 grade diferență între centrele orașelor și zonele rurale”.

 

Care sunt soluțiile, pentru a combate insulele de căldură urbană?

 

Experta spune că ”există foarte multe intervenții la îndemână, însă este nevoie de la bun început să știm ce cauzează această insulă de căldură urbană, pentru că altfel nu putem avea niște soluții eficiente. Putem spre exemplu să mărim suprafața dedicată copacilor și zonelor verzi în orașe, pentru că mai mulți copaci înseamnă mai multă umbră și un potențial mai mare pentru evapo-transpirație. De asemenea, sunt orașe care au apelat la schimbarea culorilor și a materialelor folosite. Spre exemplu, în New York, orașul vopsește acoperișurile clădirilor municipale cu alb, însă trebuie să avem grijă cum intervenim în schimbarea culorilor, pentru ca radiația să nu fie reflectată înapoi către pietoni sau către alte clădiri. Alt elemente care ajută este apa, spre exemplu, însă și acolo este nevoie de o cercetare destul de amănunțită, ca să înțelegem câtă apă și unde să o amplasăm”.

 

Citiți și: (VIDEO) Cercetătorul australian Tim Flannery la RFI: Suntem într-o criză climatică profundă

 
Lorena Axinte, despre insula de căldură urbană