Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Roșia Montană admisă pe lista patrimoniului UNESCO. Compania Gabriel Resources reacționează

rosia_montana.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Comitetul UNESCO a aprobat includerea comunei Roșia Montană pe lista patrimoniului cultural mondial. Votul a fost dat înjurul orei 13.00 după ce ICOMOS și-a prezentat recomandările înacest sens. De această dată, nu a existat nicio obiecție iar comuna din Apuseni, cu cele mai vechi galerii romane din Europa, intră în patrimoniul UNESCO.

UPDATE

Compania canadiană Gabriel Resources reacționează după înscrierea în patrimoniul UNESCO  a peisajului minier Roșia Montana. Compania anunță, într-o informare pentru bursă, citata de G4 media, că aplicația și înscrierea peisajului minier Roșia Montană la UNESCO sunt ”în mod fundamental în contradicție cu obligațiile României în temeiul tratatelor sale de investiții”.  Compania susține că această măsură ”demonstrează în continuare decizia politică a României de a nu aproba proiectul sub nici o circumstanță.”

În iunie 2017, compania canadiană a chemat în instanță România la un Tribunal al Băncii Mondiale, invocând pierderi de 4 miliarde si jumatate de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană. Procesul este în curs și ar putea fi soluționat în prima parte a anului viitor.

Decizia a fost luată în urma recomandării ICOMOS – Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor – care a susținut înscrierea sitului și în Patrimoniul mondial în pericol deoarece în prezent nu există nicio certitudine că nu pot fi reluate activitățile miniere în zonă.

De asemenea, ICOMOS a recomandat ca experții să facă o vizită în zonă, să fie făcute recomandări și controale, astfel încât „să fie întreruptă cât mai rapid autorizația pentru exploatare minieră”.

„Înscrierea în Patrimoniul mondial în pericol reprezintă o oportunitate de a alerta comunitatea internațională în privința siturilor în pericol”, a subliniat raportorul din partea ICOMOS.

Nu au existat amendamente sau comentarii din partea niciunui membru al Comitetului Patrimoniului Cultural UNESCO în legătură cu propunerile făcute de ICOMOS.

Reacții:

”Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei", scrie președintele Klaus Iohannis pe Facebook.

Adrian Cioroianu, delegatul Permanent al României pe lângă UNESCO, a precizat la rândul său într-o postare citată de hotnews.ro: "În Patrimoniul UNESCO nu intră întreaga localitate Roşia Montană, ci o arie delimitată, cea care apare în dosarul depus de guvernul României (prin delegaţia pe care am condus-o) în ianuarie 2017 şi, apoi, în ianuarie 2020. În dosar este vorba, în principal, despre fosta exploatare/mină romană (adică de pe vremea Imperiului roman, ca să fie clar) şi nu de întreaga zonă Roşia Montană”.

De asemenea, istoricul a subliniat că ”înscrierea pe lista Patrimoniul Mondial NU EXCLUDE continuarea exploatării în zonă, cândva, în viitor, de către firme româneşti sau în parteneriate. În istoria recentă a UNESCO au fost cazuri de state care au decis modificarea/exploatarea unor situri, drept care ele au fost retrase de pe lista Patrimoniului Mondial.

USR-PLUS susţine că includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO, decizie luată marţi, reprezintă "o şansă uriaşă" pentru comunitatea locală, pentru dezvoltarea şi conservarea patrimoniului:

"Zi istorică pentru istoria românilor! Roşia Montană a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civică, au salvat una din cele mai de preţ comori ale istoriei vechi a românilor. Prin decizia de astăzi, comunitatea locală primeşte o şansă uriaşă pentru dezvoltarea şi - în acelaşi timp - conservarea patrimoniului.

Acum va fi mult mai uşor de accesat finanţări pentru protejarea patrimoniului şi investiţii în activităţi economice, care să pună în valoare galeriile romane şi peisajul minier al localităţii", precizează USR PLUS, într-o postare pe pagina de Facebook a formaţiunii.

USR PLUS arată că, potrivit experţilor, care fac recomandările pentru înscrierea monumentelor pe lista Patrimoniului Mondial, Peisajul Cultural Minier Roşia Montană reprezintă "cel mai semnificativ, extins şi divers din lume, datând din perioada ocupaţiei romane a Daciei (106 - 127 î.Hr.)". În plus, conţine "cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume". "Acum, toate aceste lucruri sunt recunoscute şi protejate la nivel mondial", subliniază formaţiunea politică.