Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Climatologul Roxana Bojariu, despre caniculă și furtuni: Noua normalitate climatică

climatolog_roxana_bojariu_canicula_furtuni_normalitate_climatica.jpg

România, lovită de un val persistent de caniculă (Sursa foto: pixabay-ilustrație)
România, lovită de un val persistent de caniculă (Sursa foto: pixabay-ilustrație)

Valul de caniculă din aceste zile din România însoțit de furtuni puternice reprezintă noua normalitate climatică, declară la RFI climatologul Roxana Bojariu. Ea pune intensitatea acestor fenomene meteo extreme pe seama schimbărilor climatice.

Roxana Bojariu explică prin ce se deosebește valul de caniculă din aceste zile din România de episoadele din anii precedenți: ”Diferită este persistența acestui val de căldură. Încă nu s-a terminat valul de căldură, dar din evoluția sa de până acum vedem că totuși va fi probabil cel mai persistent val de căldură din 2021. Altfel, dacă vorbim de ultimele decenii, în arhivele noastre vedem o creștere a numărului de zile cu valuri de căldură, o creștere semnificativă statistic, mai ales pentru regiunile din sudul și vestul extrem al țării. Vorbim nu doar de persistență, vorbim și de intensitate crescută. Toate aceste semnale în România și în alte părți ale lumii, statistic vorbind, sunt puse în legătură cu schimbarea climatică”.

 

Caniculă în România. Acoperișuri vopsite în alb și fântâni arteziene în orașe, soluții la insulele de căldură urbană

 

(VIDEO) Cercetătorul australian Tim Flannery la RFI: Suntem într-o criză climatică profundă

 

Climatologul spune că ”fenomenele extreme sau cel puțin multe din ele au o tendință de a fi mai frecvente, mai intense și statistic vorbind, adică climatic vorbind, putem pune aceste tendințe pe seama schimbării climatice și atunci evident că vorbim de trecerea spre o nouă normalitate”.

 
Roxana Bojariu, despre caniculă, furtuni și schimbări climatice