Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG: Programul Rabla nu-și atinge obiectivele de mediu

ong_program_rabla_obiective_mediu.jpg

Programul Rabla, criticat de un ONG de mediu (Sursa foto: pixabay-ilustrație)
Programul Rabla, criticat de un ONG de mediu (Sursa foto: pixabay-ilustrație)

Programul Rabla ar trebui regândit. Iată ce solicită reprezentanții asociației 2Celsius, în opinia cărora campania anuală prin care autoritățile oferă o primă de casare a mașinilor vechi nu-și atinge în realitate obiectivele de mediu.

Directorul executiv al asociației 2Celsius, Mihai Stoica, spune la RFI de ce ar trebui reconfigurat programul Rabla: ”Programul Rabla nu-și atinge obiectivele de mediu în primul rând pentru că unul dintre obiective era reînnoirea parcului auto. Din 2017, de când s-a anulat acea taxă care era ilegală, importul de mașini second-hand a crescut semnificativ și practic, în doi ani, toate eforturile depuse prin programul Rabla, de reînnoire a parcului auto, au fost anulate de importul de mașini second-hand din afara țării. Unul dintre obiectivele programului clar a eșuat, pentru că nu există măsuri suport, măsuri de susținere, pentru a realiza acest lucru”.

 

Programul Rabla, criticat de ecologiști: ”Știți cine e cel mai mare poluator fonic? Motocicleta”

 

”Bucureștiul e un film de groază. Campania Vinerea Verde, o idee bună, dar insuficientă” (Marian Ivan, OPTAR)

 

Mihai Stoica explică de asemenea cum ar trebui regândit programul Rabla: ”Ar trebui să existe o revizuire, în primul rând, să existe o analiză de impact asupra mediului, trebuie să se uite de exemplu la ce se întâmplă cu mașinile care sunt casate, să vedem câte emisii sunt evitate prin faptul că oamenii își casează mașini și iau altele noi. În al doilea rând, ar trebui introdusă o limită mai strictă de emisii”.

 

Detalii despre propunerile 2Celsius, în interviul de mai jos.