Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Bring Your Own Brigade”: Un documentar despre incendiile uriașe din SUA și despre responsabilitatea oamenilor

Un documentar tulburător al regizoarei Lucy Walker aduce la lumină amploarea dezastrului provocat de incendiile care au devastat California în ultimii ani. Filmul „Bring Your Own Brigade”, „Aduceți propria voastră brigadă”, care ajunge vineri în cinematografele din SUA, tratează responsabilitatea umană și schimbările climatice.

Regizoare nominalizată la Oscar, Lucie Walker abia își începuse documentarul despre cel mai mare incendiu forestier din istoria Californiei, cand un alt incendiu, mult mai mare, l-a pus ”în umbră” pe cel abordat în film.

În prezent, teribilul incendiu Thomas din 2017 nu este decât al șaptelea în ceea ce privește suprafața devastată și pare că va fi depășit în curând de Dixie, incendiul care se dezlănțuie în pădurile din nordul Californiei. Schimbările climatice alimentează sezonul incendiilor, care pare să fie din ce în ce mai lung și mai distructiv.

„Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat după realizarea documentarului este că aceste focuri apar tot timpul - se întâmplă iar și iar”, spune Lucy Walker. „Aceasta este doar dovada teribilă a tezei filmului. Nu am vrut să am dreptate iar intenția mea n-a fost să realizez un film actual însă e necesară o conștientizare a situației dificile în care ne aflăm."  

Noul documentar examinează cauzele, problemele și soluțiile posibile în privința incendiilor care sfâșie în fiecare an, puțin câte puțin, vestul Statelor Unite.

Reziliență și rezistență

Filmul debutează cu imaginile șocante din timpul celor două incendii din 2018 care au devastat Malibu și Paradise, două orașe californiene cu realități socio-economice conflictuale și care au ucis 88 de oameni. Echipa a urmărit îndeaproape munca pompierilor din timpul tragediei, iar documentarul se concentrează pe personalitățile și poveștile pompierilor și rezidenților care, în ciuda dezastrului, s-au întors la locuințele lor sau la ruinele lor.

Cercetătorii consideră că schimbările climatice alimentează riscul apariției incendiilor iar relatările eroice conduc inevitabil la concluzia că persoanele cele mai afectate de incendii sunt adesea mai reticente în a-și schimba comportamentul. De exemplu, locuitorii din Malibu au refuzat o propunere de creștere a taxelor în vederea angajării mai multor pompieri, acuzându-i pe aceștia că nu au reușit să le salveze casele.

În încercarea de a evita viitoarele tragedii, o serie de propuneri eficiente și mai puțin costisitoare au fost propuse, de asemenea, locuitorilor orașului Paradise însă aceștia le-au refuzat excluzând chiar și soluții la fel de simple precum golirea unui spațiu de 1,5 metri din jurul  caselor.

„Situația va rămîne aceeași dat fiind faptul că un oraș ca Paradise nu este capabil să adopte standarde de construcție”, spune Lucy Walker. „Nici măcar nu am reușit să-i convingem că merită aceste mici compromisuri sau mici cheltuieli. E revoltător”, adaugă ea.

 

Individualismul american

În timp ce se abordează problema schimbărilor climatice, filmul explorează și alte cauze ale izbucnirii  incendiilor forestiere, care la prima vedere par mai ușor de corectat. Autorii filmului prezintă ideea aparent paradoxală a exploatării forestiere la scară largă -  soluție propusă de fostul președinte Donald Trump – care nu face decât să înrăutățească situația.

În Paradise, incendiul de vegetație devastator numit Camp Fire a distrus o operațiune de exploatare forestieră, acesta propagându-se rapid din cauza modului în care sunt plantați copacii, a reziduurilor de lemn și a prezenței speciilor invazive, cum ar fi ierburile extrem de inflamabile.

Lucy Walker a vorbit și cu populația indigenă, precum Plains Miwok care, cu mult înainte de sosirea europenilor, s-au protejat de incendii mari prin „arderea controlată”, care a constat în aprinderea unor focuri mici, supravegheate.

Activitatea prin care se încearcă eliminarea vegetației riscante este din nou din ce în ce mai frecventă în California, deși localnicii se opun adesea din frică pentru siguranța lor sau a înrăutățirii calității aerului.

„Când nu suntem într-o situație de urgență, este greu să acceptăm să facem compromisuri și sacrificii”, susține Lucy Walker, nominalizată de două ori la Oscar, în special pentru documentarul ei „Waste Land”, apărut în 2010. „Nu cred că este ceva specific Statelor Unite, însă este întruchipat de figura americanului individualist care își flutură arma".

Actualul sezon al incendiilor sugerează necesitatea unei schimbări rapide a mentalității.

Până la sfârșitul lunii iulie, suprafața arsă în California este mai mare cu 250% față de anul precedent - cel mai groaznic an din istoria recentă a acestui stat. Alimentate de o secetă alarmantă, la mijlocul lunii iulie, incendiile au devastat deja sute de mii de hectare în vestul Statelor Unite și Canada. Un sezon al incendiilor care pare să înceapă în fiecare an tot mai devreme.

 

Traducere de Lavinia Nechifor după articolul publicat de France24