Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecia: Situl arheologic unde se desfăşurau JO în antichitate afectat de incendii

incendii.png

Grecia: Situl arheologic unde se desfăşurau JO în antichitate, afectat de incendii./AFP

Situl arheologic unde se desfăşurau Jocurile Olimpice în antichitate este în pericol din cauza incendiilor puternice de vegetaţie din Grecia. Populația din zonă a fost deja evacuată, după cum informează Reuters. Și nu este singurul loc afectat de flăcări. Grecii se luptă cu mai multe focare, primind chiar ajutor internațional

 

Autorităţile elene au ordonat  evacuarea satelor aflate în apropierea sitului arheologic unde se desfăşurau Jocurile Olimpice în antichitate, în vestul Peloponezului, din cauza incendiilor de vegetaţie care provoacă ravagii în ţară, distrugând păduri şi clădiri, transmite Reuters.
Temperaturile de peste 40 de grade Celsius şi vânturile puternice au favorizat declanşarea a peste 150 de incendii în diferite zone ale ţării în ultimele zile, acestea adăugându-se incendiilor din Turcia şi din alte zone ale Mediteranei.
"Încă ducem o bătălie titanică pe multe fronturi. Zilele următoare vor fi mai dificile", a declarat ministrul adjunct al Protecţiei Civile  în timpul unui briefing de presă".
O duzină de sate au fost defrişate în apropierea sitului arheologic din regiunea vestică a Peloponezului, unde aveau loc Jocurile Olimpice antice, şi în jur de 160 de pompieri, cu avioane cu apă, s-au luptat pentru salvarea comorilor antice.

"Facem tot posibilul să salvăm acest loc sacru. După vieţile oamenilor, prioritatea noastră este să ne salvăm istoria", a declarat primarul.

Situl, unde flacăra olimpică îşi începe călătoria către oraşul care găzduieşte olimpiadele moderne, este una dintre cele mai populare atracţii turistice din Grecia. Acesta a mai fost ameninţat de un incendiu în 2007.

În cealaltă parte a ţării, bărci de salvare de pe insula Evia, lângă Atena, au ridicat aproximativ 85 de persoane de pe plajă, în timp ce un incendiu a cuprins pădurile de pini din jur, umplând zona cu fum gros.

"A ars toată noaptea. Pădurea a fost distrusă, satele au fost arse. Ne-am lăsat în urmă casele, ne-am lăsat animalele de companie", a declarat un localnic citat de Reuters.

Au sosit întăriri din Cipru, iar pompierii din Franţa şi două avioane din Suedia erau aşteptaţi să sosească astăzi, a declarat un purtător de cuvânt al Autorităţii de Protecţie Civilă.

Incendiile care ameninţaseră marţi casele de la periferia nordică a Atenei marţi s-au temperat uşor. Dar locuitorilor li s-a spus să rămână în interior, în timp ce un nor gros de fum se afla deasupra oraşului, umplând aerul cu particule dăunătoare şi miros de ars.
”Mi-am salvat animalele de companie, de aceea am rămas, a explicat un localnic. Toate casele din jurul meu au ars, nu a mai rămas nimic”, a mai povestit acesta.

Potrivit Reuters, Grecia se pregătește dar ţara este pregătită pentru alte bătălii în zilele următoare. Dezastrul ecologic este deja uriaș, după cum a explicat guvernatorul regional al Greciei Centrale. Flăcările  transformă în cenușă o pădure de pin virgină unică, a explicat oficialul