Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport ONU asupra climei: ”Cod roșu pentru umanitate”. Mircea Duțu: Diagnosticul s-a agravat

Raport alarmant asupra climei, realizat de experți, sub egida ONU (Sursa foto: pixabay-ilustrație)

Cod roșu pentru umanitate. Iată cum descrie secretarul general al ONU noul raport asupra schimbărilor climatice, realizat de experții independenți sub egida Națiunilor Unite.

Raportul ONU subliniază că impactul distructiv al omului asupra climei este o stare de fapt.

Autorii studiului avertizează că temperatura ar putea crește cu 1,5 grade în anii 2030, adică mai devreme față de cât se așteptau experții.

De asemenea, raportul nu exclude o creștere a nivelului mărilor cu doi metri, până la sfârșitul acestui secol.

Președintele Universității Ecologice din București, Mircea Duțu, spune la RFI ce semnificație are noul raport ONU asupra climei: ”Este pentru prima dată când grupul interguvernamental arată că rolul activităților umane este fără echivoc în producerea încălzirii globale (...). În rapoartele anterioare, responsabilitatea umană era însoțită de grade de încredere, fiind calificată extrem de probabilă în 2013”.

 

Marinescu: România ar trebui să insiste pe un termen mai îndepărtat pentru a renunța la cărbune

 

Climatologul Roxana Bojariu, despre caniculă și furtuni: Noua normalitate climatică

 

Mircea Duțu precizează că ”sunt elaborate și se discută cinci scenarii de emisii de gaze cu efect de seră și tot atâtea traiectorii ale creșterii temperaturilor. Se agravează diagnosticul, în sensul că se estimează că pragul de 1,5 grade Celsius al încălzirii globale va fi atins mai devreme de 2040 și deci mai de timpuriu decât se programase. Asta pune sub semnul întrebării relitatea obiectivului 1,5 și mai ales a celui de 2 grade Celsius”.

 
Mircea Duțu, despre raportul ONU asupra climei