Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul modifică legislația în privința deșeurilor

romania_judecata_ce_deseuri.jpg

Sursa foto: www.pixabay.com
Sursa foto: www.pixabay.com

Guvernul a aprobat, miercuri, două ordonanțe privind gestionarea deșeurilor și a ambalajelor. Săptămâna viitoare va fi adoptată o Ordonanța de Urgență pentru regimul deșeurilor, a anunțat ministrul Mediului Tanczos Barna. Actele normative reglementează reguli și principii stricte privind reciclarea și depozitarea deșeurilor și vor duce la închiderea unor notificări făcute de UE la adresa României pentru întârzierea implementării directivelor europene.

Noua legislație în privința deșeurilor prevede ca până în 2030 doar 10% din gunoiul municipal să mai fie depozitat. De asemenea, Ordonanța de Urgență care va fi adoptată săptămâna viitoare va elimina posibilitatea ca autoritățile locale să colecteze gunoiul la grămadă. 

OUG care va intra în ședința de guvern de săptămâna viitoare va veni cu o modificarea substațială în ceea ce privește colectare selectivă. Astăzi, legea permite ca colectarea să nu se facă pe 4 fracții. Deși am avut propuneri să păstrăm această excepție de la regulă, noi, ministerul Medului, suntem ferm convinși că doar prin legislație clară și sancțiuni aspre putem obliga atât autoritățile locale cât și companiile prestatoare de servicii de salubritate să respecte această regulă. Nu va mai exista nicio posbilitate ca autoritatea publică să desfășoare servicii de salubritate altfel decât prin colectare pe patru fracții: hârtie, plastic, sticlă, deșeuri menajere”, a declarat ministrul Mediului, citat de Digi24. 

Tanczos Barna spune că modificarea legislației aduce restricții dure și că va fi o provocare uriașă pentru autoritățile locale în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.

Ordonanțele adoptate astăzi prevăd o serie de restricții privind elimnarea prin depozitare a deșeurilor. Politica UE este clară în toate domeniile, indiferent de industrie sau deșeuri municipale, se dorește reducerea cantităților depozitate și creșterea procentului de reciclare sau de valorificare energetică. Cele două acte normative, pe lângă faptul că vin cu schimbări majore privind gestionarea deșeurilor, trasabilitatea, sisteme informatice a trasabilității deșeurilor puse pe piață, vin cu aceste ținte ambițioase la nivelul Uniunii. Cea mai importantă țintă pentru 2030 este de 10% depozitare din totalul de deșeuri municipale colectate. Este o provocare uriașă pentru autoritățile locale. De cele mai multe ori lucrurile au fost făcute foarte rău. Responsabilitatea este a UAT-urilor, atât din punct de vedere administrativ cât și din punct de vedere politic. Această responsabilitate politică este cea care blochează decizii radicale dar importante pentru depozitarea deșeurilor”, a declarat ministrul.