Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pompierii români continuă lupta cu flăcările în Grecia. ”În meseria asta nu există termenul de străin”

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat că acţiunile pompierilor români de lichidare a incendiilor continuă joi dimineaţa, începând cu ora 8,00, în zonele Spathari şi Kalivia din Grecia, cu şase maşini de stingere, două cisterne şi o dronă.

Șase pompieri vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum şi crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor.

Alături de ei vor fi pompierii din Republica Moldova, care intervin cu două maşini de stingere, fapt ce conduce la mărirea zonei de acţiune şi protecţie, precizează DSU, pe pagina sa de Facebook.

Salvatorii din teren sunt informaţi permanent privind direcţia şi intensitatea vântului, reuşind astfel să aibă o prognoză cât mai bună asupra posibilităţilor de propagare a incendiului.

Pe parcursul serii de miercuri, în zona de acţiune a pompierilor români şi moldoveni s-au înregistrat precipitaţii pe o durată de aproximativ două ore, iar, potrivit prognozelor, temperaturile vor fi uşor mai scăzute joi faţă de zilele anterioare.

Monitorizarea aeriană s-a realizat cu ajutorul dronei, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra situaţiei din teren. De asemenea, la solicitarea pompierilor greci, a fost efectuată monitorizarea şi altor zone unde intervin aceştia.

Pompier la 20 de ani

Foto: Departamentul pentru Situații de Urgență

Unul dintre cei mai tineri pompieri români salvatori plecați în misiune în Grecia, este Andor, în vârstă de 20 de ani, din cadrul Detașamentului 1 Brașov.

"Eram în concediu când am primit anunțul pe grupul de muncă, de la comandant. -Diseară se pleacă spre București, iar mâine spre Grecia-

L-am sunat imediat și i-am spus că vreau să merg și eu. Văzusem situația din Grecia și mă gândeam la cât de greu trebuie să le fie. În meseria noastră, a salvatorilor, nu există termenul de străin. Suntem oameni și trebuie să ne ajutăm!”, spune el, citat pe pagina de FB a DSU

 

Misiune și în Macedonia de Nord

Foto: DSU

DSU precizează de asemenea că piloții militari români  continuă misiunea de combatere a incendiilor de vegetație din Macedonia de Nord.

”În cadrul misiunii internaționale de sprijin a autorităților din Macedonia de Nord,  în combaterea propagării incendiilor de vegetație și fond forestier, aflată încă în dinamică,  piloții militari români  alături de ofițerul din cadrul DSU sosiți în  ajutor au reușit cu fiecare efort depus să contureze imaginea a ceea ce numim astăzi, solidaritate europeană.

Ambasadorul Uniunii Europene în Macedonia de Nord, David Geer, ministrul apărării din Macedonia de Nord, Radmila Sekerinska și ambasadorul României în Macedonia de Nord, Adela-Monica Axinte au vizitat miercuri echipajul care pilotează aeronava de stingere a incendiilor și au discutat despre experiențele lor din misiunile derulate în ultimele zile.

Misiunea Forțelor Aeriene Române de limitare a propagării focarelor a continuat miercuri, în zonele puternic afectate de incendii de vegetatie”, transmite sursa citată.