Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul anunță noi măsuri privind deșeurile. Expertă: O mișcare corectă, acesta e trendul european

Guvern masuri deseuri experta miscare corecta.jpg

Guvernul schimbă regulile jocului în privința gestionării deșeurilor (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Guvernul schimbă regulile jocului în privința gestionării deșeurilor (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Noile măsuri privind gestionarea deșeurilor sunt corecte, dar este important ca ele să fie și puse în practică. Iată ce spune la RFI directoarea Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI), Liliana Nichita, după ce ministrul Mediului a anunțat că până în 2030 doar 10% din gunoiul municipal mai poate fi depozitat.

Guvernul vrea astfel să evite sancțiuni din partea Bruxelles-ului pentru neaplicarea directivelor europene pe tema colectării selective a deșeurilor.

Ministrul Tanczos Barna susține că autoritatea publică nu va mai avea nici o posibilitate de a colecta gunoiul altfel decât separat: hârtie, plastic, sticlă și deșeuri menajere.

 

Guvernul modifică legislația în privința deșeurilor

 

Peisaj dezolant pe apele României, după viituri

 

Directoarea FADI, Liliana Nichita, explică la RFI ce rezolvă noile măsuri: ”Din perspectiva mea, este o mișcare corectă. Așa spune legislația europeană și de fapt ăsta este trendul pe care toate statele membre îl urmează încă începând de câțiva ani în urmă. Practic, faptul că mai există țări, așa cum este și cazul României, care depozitează mai mult de jumătate din deșeurile municipale generate constituie o problemă pentru mediu, dar și pentru resurse”.

”E adevărat că s-au făcut pași. Există județe în care rata de deviere de la depozitare este mare, adică se apropie de 50%, dar marea majoritate a județelor încă au dificultăți”, spune ea.

 
Liliana Nichita, despre noile măsuri anunțate de Guvern în privința gestionării deșeurilor