Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Declic: Probleme grave în parcurile naționale, se taie masiv, cu legea în mână

declic_parcuri_nationale_taie_masiv.jpg

Protest al comunității Declic în fața Ministerului Mediului (Sursa: captură video Facebook/Declic)
Protest al comunității Declic în fața Ministerului Mediului (Sursa: captură video Facebook/Declic)

Parcurile naționale ale României sunt protejate doar pe hârtie, potrivit comunității Declic. Activiștii civici au inițiat o petiție semnată de circa 30 de mii de oameni și au organizat marți o acțiune în fața Ministerului Mediului, unde au adus mai multe buturugi.

Suprafața dintr-un parc național declarată zonă strictă de protecție ar trebui să crească de la 30 de procente în prezent la 100%, spune la RFI reprezentantul Declic Antoniu Bumb: ”În acest moment, avem o problemă gravă de tot în parcurile naționale. Se taie masiv și se taie cu legea în mână. Legea este din păcate în acest moment de partea exploatatorilor de lemn. Avem parcuri naționale, avem cele mai mari suprafețe de pădure seculară din Europa, ne mândrim cu ele, ne place să ne batem cu pumnul în piept despre cât de multe păduri frumoase avem, dar în același timp avem o lege care permite industriei forestiere să intre adânc în aceste parcuri naționale”.

 

(VIDEO) Agent Green: În Codrii Iașilor se taie în continuare ilegal

 

Peisajul din două zone ale Munților Făgăraș este ”șocant”. Fundația Conservation Carpathia reîmpădurește 100 ha

 

Antoniu Bumb precizează că ”strategia europeană pentru păduri spune clar că avem nevoie de zone stricte de protecție pe suprafața parcurilor naționale. La noi, în acest moment, cele mai multe parcuri naționale beneficiază de protecție doar pe 30% din suprafața lor. Asta înseamnă că în momentul în care un silvicultor găsește o justificare, oricât de subțire ar fi ea, poate să autorizeze intervenții în parcuri și se pot realiza exploatări forestiere în parcurile naționale, ca și când ar fi niște păduri oarecare. Este strigător la cer și am venit la Ministerul Mediului pentru a cere ministrului să intervină urgent, să găsească modalități prin care să se extindă suprafețele de protecție strictă din parcurile naționale până la 100%”.

 
Antoniu Bumb, despre protecția parcurilor naționale