Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sute de delfini masacrați în Insulele Feroe în cadrul unui ”obicei tradițional”

delfini.png

Sursa imaginii: 
Captură Youtube / SKÁLAFJØRÐUR

1.400 de delfini au fost împinși cu ajutorul bărcilor de pescarii locali în cel mai mare fiord din Insulele Feroe și uciși cu cuțitele, duminica trecută, în cadrul unei ”tradiții” locale practicată aici de mai multe sute de ani, transmite BBC.

Carcasele au fost trase la mal și distribuite localnicilor pentru consum.

Suporterii obiceiului spun că este o cale sustenabilă de a lua hrană din natură și o parte importantă a identității lor culturale. Activiștii pentru drepturile animalelor acuză, însă, că uciderea mamiferelor este un obicei crud și nenecesar.

Organizațiile ecologiste internaționale au condamnat masacrul de duminică, iar amploarea acestuia i-a șocat până și pe unii localnici.

Cunoscută drept ”Grindadrap” în limba feroeză, vânătoarea de mamifere marine - în special balene - este o tradiție practicată de sute de ani pe izolatele Insule Feroe, teritoriu autonom în cadrul Danemarcei. Potrivit guvernului local, circa 600 de balene pilot sunt prinse, în medie, în fiecare an, iar delfinii cu laterale albe în număr mult mai mic, precum 35 în 2020 sau 10 în 2019.

Potrivit biologului marin Bjarni Mikkelsen, bilanțul delfinilor uciși duminică este cel mai mare din istoria acestei ”tradiții”. Recordul anterior a fost în 1940 - 1.200 de delfini. Următoarele cele mai mari capturi au fost în 1879 (900) și 1873 (856).

Atenție, imagini cu posibil impact emoțional: